Infofinanciar > Info > Ce părere au românii despre săptămâna de muncă de 4 zile? Ultimul sondaj pe acest subiect
Info

Ce părere au românii despre săptămâna de muncă de 4 zile? Ultimul sondaj pe acest subiect

saptamana de lucru de patru zile sursă foto: romaniatv.net
sursă foto: romaniatv.net

Piața muncii din România se află într-o continuă schimbare de câțiva ani încoace, mai ales după perioada pandemiei, când foarte mulți cetățeni au lucrat de acasă. Acest trend continuă și acum, căci foarte multe companii au adoptat sistemul de muncă hibrid. Însă altul este „subiectul fierbinte” zilele acestea și anume săptămâna de lucru de patru zile.

La momentul actual, majoritatea angajatorilor se arată a fi reticenți asupra acestei teme. Chiar și așa, un sondaj realizat recent de reprezentanții unui site de recrutare scoate în evidență faptul că 80% dintre angajații din România ar prefera să muncească timp de patru zile, 10 ore, iar restul de trei zile să le fie libere.

Patru zile de muncă în Europa

La nivel european, numeroase state au testat deja acest sistem, iar în majoritatea covârșitoare a cazurilor, acesta s-a dovedit a fi un real succes. Acum, acest sistem este unul foarte atractiv și pentru români, căci 80% dintre respondenții unui studiu s-au arătat interesați de o astfel de abordarea a mediului de lucru.

Vestea cea proastă vine din partea companiilor, a angajatorilor, căci acestora nu prea le-ar surâde această idee. Rezultatele aceluiași susțin faptul că, la nivelul țării noastre, un procent de 37% dintre angajatori ar fi de acord cu implementarea acestui program de muncă de patru zile pe săptămână. Aceștia din urmă cred că beneficiile ar fi de ambele părți, atât în ceea ce îi privește pe ei, angajatorii, cât și pe angajați.

Ce spun specialiștii din domeniu

„Ideea de bază este modelul 100-80: 100% din salariu și din productivitate în doar 80% din orele de muncă”, a declarat pentru Europa Liberă România Mariam Salman, ofițer de campanie în cadrul organizației 4 Day Week din Marea Britanie. „Multă lume întrebă cum este posibil ca oamenii să lucreze mai puțin dar să fie la fel de productivi, iar răspunsul este simplu: cu cât ești mai odihnit, cu atât ești mai motivat și poți funcționa mai bine. Oamenii nu vor fi mai leneși ci, dimpotrivă, vor fi mai motivați să lucreze din greu și să fie productivi fiindcă știu că îi așteaptă o zi în plus de odihnă”, mai spune reprezentanta organizației 4 Day Week.

Este vorba despre un studiu realizat de această organizație la nivelul Marii Britanii în care au fost implicate 61 de companii, cu un total de 2.900 de angajați. La finalul programului-pilot, în care toți acești angajați au fost la lucru doar patru zile, dar au muncit câte 10 ore zilnic. Rezultatele arată faptul că productivitatea și interesul au rămas aceleași ca înainte, iar în cazul celor 23 de companii din cadrul studiului care și-au raportat câștigurile, profiturile s-au dovedit a fi unele în creștere, cu o medie de 1,4%.

Întreg studiul poate fi analizat AICI.

O altă schimbare care s-a observat în cadrul acestui studiu este că angajații nu au mai cerut atât de multe zile libere pe caz de boală. Numărul solicitărilor a scăzut cu până la 65% în ceea ce privește starea de sănătate, cu 71% pentru oboseală fizică, iar în cazul stresului cifrele au scăzut cu 39%, informează romania.europalibera.org.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.