Infofinanciar > Lumea la zi > Ce-i mai rămâne de făcut lui Boris Johnson? Planurile de viitor ale fostului premier de la Londra
Lumea la zi

Ce-i mai rămâne de făcut lui Boris Johnson? Planurile de viitor ale fostului premier de la Londra

boris johnson marca.com
sursă foto: marca.com

De luni, 5 septembrie, Boris Johnson părăsește postul de premier al Marii Britanii pentru a-i face loc lui Liz Truss în urma alegerilor din cadrul Partidului Conservator. Chiar și așa, se pare că fostul lider politic are destule lucruri de făcut în perioada următoare, acesta urmând să se dedice pasiunii sale culturale.

Este cunoscut faptul că Boris Johnson este un admirator al scrisului. Acesa are până în prezent opt cărți publicate, dintre care cea mai cunoscută – biografia lui Winston Churchill, o personalitate politică britanică admirată de fostul premier. Johnson are de terminat acum un alt astfel de material, iar de data aceasta vorbim despre o carte în care să-i prezinte viața celebrului dramaturg englez William Shakespeare.

Boris Johnson lucrează deja la această biografie de ani buni, care ar fi trebuit să apară pe piață inițial în anul 2016, însă implicațiile politice au încetinit acest demers cultural al fostului premier. „Shakespeare este despre putere și despre momentul în care este corect să te răzvrătești și să ucizi un rege” susține Andrew Gimson, biograful personal al lui Boris Johnson, citat de Mediafax.

Viața lui Johnson, pe hârtie

Cum ar fi obișnuit în rândul multor politicieni de rang înalt care se retrag din această sferă de activitate (vezi Obama), Boris Johnson ar avea acum timpul necesar pentru a-și redacta memoriile. O astfel de carte, despre perioada în care a deținut puterea politică la Londra i-ar putea aduce în buzunar „mai mult de un milion de lire sterline”, potrivit unor analiștii din Marea Britanie.

De asemenea, acesta ar putea să-și continue cariera din punct de vedere oratoric și să țină discursuri pe diverse teme în perioada următoare. Predecesoarea sa, Theresa May, a încasat în urma a doar nouă astfel de apariții publice din anul 2022 suma de 715.000 de lire sterline.

Cariera „bănoasă” ante-Westminster

Înainte de a ocupa postul de premier al Angliei, Boris Johnson scria săptămânal un editorial în cotidianul Daily Telegraph. Lunar, acesta primea pentru această scriere suma de 275.000 de lire sterline. În acest sens, în perioada imediat următoare, mai multe publicații britanice i-ar putea face oferte considerabile fostului prim-ministru britanic pentru o nouă colaborare în domeniul presei.

Biograful acestuia, Andrew Gimson declara anterior despre Johnson faptul că nu este „genul de persoană care să plece la țară, să facă multe lucrurii bune pentru biserica locală și să trăiască o viață de obscuritate ireproșabilă”. Scriitorul Gimson are pregătit pentru publicare un al doilea volum al biografiei lui Boris Johnson.

Gimson este convins acum că „propriul său partid (Partidul Conservator n.r.) se va întoarce împotriva sa, iar astfel fostul premier va avea un final gata făcut pentru cartea sa biografică”.