Info

Ce este o dietă de detoxifiere? Cât de mult ajută organismul

Dieta Sursa foto NBC News
Sursa foto: NBC News

Dietele de detoxifiere sunt mai populare ca niciodată în prezent. Acestea sunt extrem de apreciate de persoane întrucât ajută la curățarea sângelui și eliminarea toxinelor dăunătoare din organism.

Dieta de detoxifiere este, în general, o intervenției din punct de vedere dietetic, care poate fi ținută pe termen scurt, pentru a elimina toxinele din organism. Această perioadă trebuie urmată de o altă dietă extrem de strictă pe bază de fructe, legume, sucuri de fructe și apă.

De cele mai multe ori, în curele de detoxifiere, unele dintre cele mai importante ingrediente care se găsesc sunt ierburile, ceaiurile și suplimentele. Detoxifierea este extrem de bună, în special după perioadele în care s-a exagerat cu mâncarea, cum se întâmplă de sărbători de cele mai multe ori.

Cât ajută dieta de detoxifiere organismul?

O dietă de detoxifiere pentru organism este extrem de benefică întrucât contribuie la pierderea rapidă în greutate, îmbunătățirea digestiei, a părului, chiar și a pielii. De asemenea, are un aport extrem de mare la îmbunătățirea nivelului de energie, dar și la stimularea sistemului imunitar.

Aceste terapii de detoxifiere sunt extrem de întâlnite în cazul persoanelor care sunt expuse la substanțe chimice toxice. Printre ele se numără poluanții, substanțele chimice sintetice, metalele grele, dar și alți compuși dăunători.

Cât se ține o dietă de detoxifiere?

Perioada în care se ține o astfel de dietă este una redusă , întrucât pot exista complicații dacă nu sunt respectate anumite lucruri esențiale pentru sănătate.

O dietă de detoxifiere poate dura de la o zi până la o lună. Totuși, în această perioadă, este de notat faptul că poate fi consumată o gamă extrem de restrânsă de alimente, se elimină făinoasele și produsele lactate, dar se evită cofeina și alcoolul.

Este indicat consumul a minim 1,5 litri de apă pe zi. Totuși, ar trebui să aibă în vedere faptul că un consum exagerat de apă nu va duce la o detoxifiere mai bună, ci la pierderea electroliților și sării de care corpul are nevoie.

De asemenea, și ceaiul verde este un bun aliat în dieta de detoxifiere.

„Ceaiul verde este cofeinizat, așa că trebuie să ai grijă să nu exagerezi. De asemenea, consumul unei cantități excesive de ceai verde sau administrarea unor doze mari de suplimente de ceai verde este legată de stomacuri deranjante, boli de ficat, tulburări osoase și alte probleme”, avertizează un nutriționist.

Sfaturi înainte de a începe o dietă de detoxifiere

Cel mai bun sfat care poate fi acordat în acest caz se referă la faptul că înainte de toate trebuie analizate beneficiile unei astfel de diete, dar și dezavantajele.

În tabăra argumentelor contra se arată că astfel de diete sunt extrem de sărace în calorii, iar acest lucru va reduce automat energia pe care o are organismul. De asemenea, poate afecta metabolismul și nivelul de zahăr din sânge. Pot apărea și tulburări gastrointestinale.