Infofinanciar > Info > Un număr mare de români primește bani de la stat pentru chirie! Serie de măsuri pentru combaterea sărăciei
Info

Un număr mare de români primește bani de la stat pentru chirie! Serie de măsuri pentru combaterea sărăciei

bani de la stat (sursă foto: adevarul.ro)
sursa foto AIR24

Mulți români aleg să părăsească țara pentru diferite acțiuni care au scopul de a-i dezvolta din punct de vedere financiar, social și educațional. Majoritatea românilor se stabilesc peste hotare pentru a muncii, deoarece salariile din alte țări europene sunt mai mari față de cele oferite în țară. Mulți cetățeni se descurcă destul de greu cu traiul în altă țară, dar aleg să rămână pentru a pune bani deoparte, în ciuda dorului de casă și de cei dragi.

Dar costurile unei astfel de acțiuni sunt destul de mari. Angajații români din străinătate trebuie să suporte cheltuielile de cazare sau chirie și alte costuri necesare unui trai decent, precum mâncare, utilități, transport și multe altele. Prin aceste sume pe care angajații români le au de suportat în străinătate, o parte bună din salariu este consumat pe cheltuieli de bază. Astfel, statul vine în sprijinul românilor de peste hotare, cu un ajutor care le poate oferi mai mult confort din punct de vedere financiar.

Românii din Italia primesc bani pentru chirie 

Un pachet de măsuri realizat cu scopul de a-i ajuta pe italieni să își plătească chiria va fi adus în discuție în cadrul Consiliului de Miniștri, ce se va desfășura pe data de 1 mai. Persoanele care îndeplinesc anumite criterii vor primi o sumă considerabilă de la stat pentru a servi în scopul plății chiriei. Ajutorul destinat românilor din Italia este una dintre numeroasele inițiative de combatere a sărăciei.

Peste un milion de români au plecat în Italia după 1990 în căutarea unei vieți mai bune și a unor câștiguri mai mari decât cele din țară. Institutul Național de Statistică din Italia raportează că majoritatea emigranților sunt femei, care caută să creeze o viață mai bună pentru familia lor. În ceea ce privește populația, regiunile preferate de imigranți sunt Lazio, Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna, Toscana și Sicilia.

Ajutorul pentru chirie va fi acordat sub forma unei alocații lunare de până la 280 de euro. La această sumă se va adăuga suma de bază de 500 de euro, precum și orice alte creșteri viitoare din baremul de echivalență. Suma va crește în cazul locuințelor care au locuitori de peste 50 de ani, cu copii sau cu adulți cu handicap. „Prestația se compune și dintr-un supliment de venit pentru familiile care locuiesc în locuințe închiriate cu contract înregistrat în mod corespunzător, în cuantum egal cu valoarea chiriei anuale prevăzute în contractul de închiriere, declarată în vederea obținerii ISEE, în limita a 3.360 de euro pe an“, se arată în textul legii.

Costul de trai în Italia

Italia are un cost al vieții cu 65,92% mai mare decât România. Desigur, salariile sunt mai mari, dar de asemenea, costurile de chirie sunt la fel de mari. Prin urmare, excluzând cazarea, costul mutării în Italia sau al unei luni de vacanță este de aproximativ 3.779,62lei (767,80 euro), fără a lua în calcul chiria. De exemplu, cel mai mic preț pe lună este de 670 de euro, pentru a închiria o garsonieră în centrul orașului. Proprietarii pot lăsa la preț în suburbii, unde pot fi găsite oferte de 500 de euro pe lună.

Costul vieții în Italia este de aproximativ 13.322 de lei, sau 2.705 euro pentru persoanele care doresc să călătorească acolo cu familia și au rude sau cunoștințe care s-au stabilit deja acolo. Chiria nu este inclusă în această sumă. În comparație cu România, chiria medie în Italia este cu 112% mai mare. Prin urmare, dacă luăm ca exemplu un apartament cu trei camere, costul ar fi de aproximativ 918 euro în afara orașului și de 1.296 euro în centru, conform Cancan .