Infofinanciar > Info > Cât mai costă să-ți cumperi o locuință. Evoluția prețurilor apartamentelor din piața românească
Info

Cât mai costă să-ți cumperi o locuință. Evoluția prețurilor apartamentelor din piața românească

imobiliare fericirea

Situația este plină de suișuri și coborâșuri atunci când vine vorba de imobiliare. Multe zone au înregistrat scăderi de prețuri: astfel, doar 11 zone din București au rămas cu valori care să depășească 100.000 de euro pentru un apartament de trei camere într-un bloc vechi. Pe de altă parte, Unirii și Victoriei, unele dintre cele mai scumpe zone, nu au făcut decât să se scumpească și mai mult în ultima perioadă.

Conform unui studiu întreprins de Indexul Imobiliar ZF, în colaborare cu SVN, o firmă specializată în consultanță imobiliară, șapte zone din Capitală s-au ieftinit, în vreme ce alte cinci s-au scumpit. Totuși, indexul de creștere tinde spre un echilibru. Asta se întâmplă după ce, în primele câteva luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, prețurile la imobiliare au crescut dramatic în România, țară învecinată cu Ucraina și cu care împarte sute de kilometri de graniță.

Evoluția prețurilor de pe piața românească

Astfel, în ianuarie 2022 se înregistrase un ritm de creștere de 7%, care chiar trecea printr-o ușoară scădere în februarie, atunci când conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a izbucnit. Rata scumpirii a ajuns la un maximum în mai și iunie 2022, când urca spre 9,4%. Începutul anului 2023 a fost mult mai blând cu românii dornici să-și cumpere un apartament vechi de trei camere – rata creșterii a rămas în mod constant înm zona de 3,7% – 3,8%.

Această scumpire este mai lentă și mai puțin consistentă decât sporirea salariului mediu net, conform experților. Astfel, persoanele care vor să cumpere o proprietate cu bani-gheață nu vor întâmpina mari probleme, deși deocamdată nu se poate spune același lucru despre cei care au contractat un credit ipotecar sau Noua Casă.

„Evoluția prețurilor a fost una bună în primele trei luni din 2023, aceasta menținându-se încă în marja pozitivă, în ciuda contextului nefavorabil. Ținând cont că prețurile pe segmentul vechi sunt cu aproape 2% mai mari față de acum un an, iar pe segmentul nou cu circa 10%, accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe s-a îmbunătățit, cel puțin pentru circa 46% dintre cumpărători care achiziționează doar cu cash, potrivit statisticilor oficiale – luând în calcul creșterea anuală a salariului mediu net de 15% în ianuarie”, a declarat Andrei Sârbu, care este CEO al SVN România.

Zonele care s-au scumpit

Conform raportului făcut de SVN și zf.ro, unele dintre cele mai costisitoare zone din Capitală au devenit și mai piperate. Astfel, Unirii și Piața Victoriei au crescut cu 10.000, respectiv 5.000 de euro.

Un apartament la Unirii va costa în medie 190.000 de euro, multe dintre anunțuri afișând inclusiv prețuri de peste 200.000 – 220.000 euro. În zona Victoriei, costul mediu este de 144.000 euro, față de 124.600 în 2022.

Berceniul, care nu costă nici pe departe la fel de mult, a sărit de la 84.000 la 89.000 de euro. Știre preluată din ZF print, din data de 10.04.2023.