Infofinanciar > Info > Primiți cu recensământul? Amenzi de mii de lei pentru cei care nu completează documentele
Info

Primiți cu recensământul? Amenzi de mii de lei pentru cei care nu completează documentele

recenzare online - sursa foto - Impact.ro
recenzare online - sursa foto - Impact.ro

Recensământul din 2022 a început de pe 14 martie, iar documentul necesar trebuie completat de către toți românii până pe data de 15 mai. În cazul în care un cetățean nu face acest lucru, va primi o amendă de 3.000 de lei. Elemntul de noutate la acest recensământ față de cele din aniii trecuți este că poate fi făcut online.

Practic, din acest an, românii pot să completeze formularul necesar recensământului prin două metode: în spațiile fizice care sunt special destinate acestui tip de activitate sau cu ajutorul unui operator. Documentul care trebuie completat este unic pentru fiecare persoană, în funcție de situația lui actuală. Altfel spus, vor fi formulare particulare pentru: persoane căsătorite; necăsătorite; absolvenți de studii universitare și liceale; documente realizate pe categorii de vârstă; pentru persoane care sunt angajate sau pensionare.

Pe site-ul recensamantromania.ro se află fiecare etapă care trebuie parcursă pentru completarea documentului de recenzare. Formularele de auto-recenzare din acest an se găsesc în trei variante: pentru recenzarea locuinței; pentru recenzarea persoanei și pentru recenzarea spațiului comun de locuit.

Cum se vor colecta datele furnizate

După data de 15 mai, pe 16 și până pe 17 iulie o să se deruleze procesul de colectare a datelor furnizate. Acest lucru se va face prin interviuri față în față, în conformitate cu tabelele. După ce datele vor fi colecate, se prelucrează în baza de date numită „bază de recensământ”. Persoanele care se autorecensează în intervalul 14 martie-15 mai în mod online vor beneficia și de o zi liberă plătită de la locul de muncă. Acest lucru este o măsură de încurajare pentru bunul mers al procedurii de recensământ.

Persoanele care nu completează chestionarul specific și cele care dau informații care nu corespund cu realitatea vor fi amendați cu o sumă de la 1.000 ăână la 3.000 de lei.

Întrebat fiind ce speranțe are în legătură cu numărul de persoane care se vor autorecenza până pe data de 15 mai, Tudorel Andrei, preseședintele Institutului Național de Statistică, a declarat pentru publicația Europa Liberă România următoarele : „Noi de la început am plecat de la atingerea unei ținte de 35% chestionare încărcate online, raportat la totalul populației estimate.Suntem în grafic și considerăm că putem atinge această țintă, dacă vom continua pe același trend pe care l-am înregistrat, cel puțin în ultimele două săptămâni.”.

Tot în interviul acordat pentru Europa Liberă România, Tudorel Andrei a fost întrebat dacă datele de Evidența Persoanei vor fi stabilite pentru a afla dacă un cetățean nu s-a recenzat sau autorecenzat. Președintele INS a spus că: „Foarte mulți înțelegem sau simțim recenzarea numai în perioada în care avem contactul direct prin intermediul platformei. Dar pregătirea recensământului a început de cel puțin trei ani.

Și pe parcursul acestei perioade am realizat o ‘sectorizare’ a tuturor localităților și, evident, în momentul în care avem datele înregistrate pe o anumită locuință, atunci se marchează automat în baza noastră de date că avem aceste datele din locul respectiv.”.