Infofinanciar > Info > Astăzi se sărbătorește Lăsata Secului, ultima zi înainte de Postul Sfintei Marii. Obiceiuri și tradiții
Info

Astăzi se sărbătorește Lăsata Secului, ultima zi înainte de Postul Sfintei Marii. Obiceiuri și tradiții

Lăsata Secului sursă foto huff.ro
Sursă foto: Huff.ro

În fiecare an pe data de 31 iulie se sărbătorește Lăsata Secului, ultima zi în care creștinii consumă carne, brânză sau ouă, înaintea Postului Sfintei Marii. De obicei, în această zi rudele și prietenii se strâng pentru a organiza o masă mare înaintea celor 14 zile de post.

Conform Stirileprotv.ro, în anumite zone există obiceiuri specifice cu ocazia acestei sărbători, de exemplu, în județul Covasna, tradiția spune că focul aprins în această zi elimină spiritele negative și purifică sufletul, motiv pentru care creștinii se strâng și aprind focuri purificatoare.

Un obicei specifică există și în Câmpia Bărăganului. Toate resturile de mâncare și oasele se strâng într-o față de masă și sunt aruncate către răsărit în dimineața zilei de 1 august. De asemenea, dacă ziua de Lăsata Secului pica într-o miercuri sau vineri, ziua de 30 iulie era ultima zi în care creștinii puteau mânca alimente de origine animală, deoarece postul ar fi început cu o zi mai devreme.

14 zile de post

Postul Sfintei Marii sau cum mai este numit de către creștini, Postul Adormirii Maicii Domnului, are loc în religia ortodoxă, în fiecare an între 1 și 14 august. Conform Bisericii Ortodoxe, acesta are rolul de a îi pregăti pe creștini pentru întâmpinarea sărbătorii Fecioarei Maria. Pe data de 6 august, creștinii au dezlegare la pește, fiind și singura zi dintre aceste 14 zile de post. Atunci se sărbătorește „Schimbarea la Față a Domnului”.

Pe data de 15 august are loc sărbătoarea prăznuită de Biserica Ortodoxă, Adormirea Maicii Domnului, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. Potrivit scrierilor despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri, ca Isus din Nazaret. Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Isus și prietenii Sf. Maria.