Info

Cât vor costa de azi benzina și motorina? Decizia Guvernului este oficială

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

Guvernul României a aprobat prelungirea compenării cu 50 de bani a litrului de benzină și de motorină. Șoferii vor plăti cu 50 de bani mai puțin pentru litrul de combustibil până la 31 decembrie 2022. Astfel, un litru de benzină va costa aproximativ 6.65 de lei, iar unul de motorină 7,80 de lei, reducerea fiind aplicată la prețuri. Acestea variază în funcție de furnizor și de zonă.

Potrivit declarației lui Nicolae Ciucă prețul carburanților a scăzut și a fost stabilizat de membrii executivului: ” În sedința de Guvern de astăzi vom prelungi OUG prin care compensam prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte, am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul. Până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”.

Se menține schema de compensare a prețului combustibililor până la finalul anului

Măsura de compensare a prețului carburanților a fost adoptată la finalul lunii iulie ca urmare a protestelor șoferilor nemulțumiți de tariful tot mai ridicat al benzinei și motorinei. În cursul acestei veri s-au înregistrat cazuri în care litrul de combustibil a depășit 10 lei.

Menținerea măsurii de compensare a fost confirmată si de Ministerul Energiei:

”Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 106/2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Impactul financiar pe care îl produce măsura în cauză este de 600 de milioane de lei, doar pentru primele luni în care aceasta a fost adoptată, Guvenul estimează că aceeași sumă va fi alocată din Bugetul de Stat pentru menținerea compensării până la finalul anului.

Ciucă față în față cu Ursula von der Leyen

În altă ordine de idei, premierul a declarat în cadrul aceleiași ședințe că va avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia inaugărării interconectorului de gaze Grecia- Bulgaria. Întrevederea dintre cei doi va avea loc sâmbătă pe 1 octombrie.

”Sâmbătă voi participa la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria, unde va fi prezentă și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen. Va reuși să dea relevanță producătorului nostrului și avem asigurată coenectarea, poate fi realizată aprovizionarea cu gaze pe verticala sud-nord, potrivit romaniatv.net

Vizita oficialului român în Bulgaria este una de bun augur pentru viitorul politic al liberalului Ciucă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionuț Stroe, premierul României este prima opțiune a grupării politice din Aleea Modrogan pentru alegerile prezidențiale din 2024.

” Nu trebuie să ne ascundem, în momentul de faţă Nicolae Ciucă este omul pe care ne bazăm, este principala opţiune a PNL şi cea mai la îndemână şi mai naturală, preşedintele partidului, prim-ministrul, este un om pe care îl apreciem. (…) Nicolae Ciucă este un om foarte riguros, pe termen lung activitatea acestui lider va fi foarte apreciată”.