Info

Prețul carburanților este în scădere! Care este benzinăria cu cele mai mici prețuri înregistrate

pret benzina motorina impact.ro
pret benzina motorina impact.ro

În urma deciziei liderului de piață OMV Petrom de a reduce joi, 22 septembrie  prețul benzinei cu încă 10 bani pe litru, toți rivalii companiei – cu excepția Lukoil – au urmat rapid exemplul, prețul motorinei de bază scăzând până acum sub 8 lei/litru într-o singură stație din București. De la începutul lunii martie, nu s-a mai consemnat niciun preț al carburanților mai mic de 8 lei/litru.

Stația Petrom de pe strada Doctor Herescu este acum singura locație care oferă motorină la prețul de 7,99 lei/litru. Motorina standard costa joi 8,01 lei/litru în alte 27 de locații deținute de Petrom în București. Prețul benzinei a scăzut și el odată cu aplicarea reducerii de 50 de bani/l, care va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului, la 6,63-6,70 lei/l în stațiile Petrom și la 6,75-6,78 lei/l în stațiile OMV, relatează Profit.ro.

La punctele de vânzare MOL și Rompetrol, benzina este acum disponibilă cu 6,74-6,78 lei/l, iar motorina cu 8,06-8,10 lei/l, după reduceri de preț similare din partea rivalilor. Din cauza faptului că Lukoil nu a redus joi tarifele, acestea sunt acum mai mari decât cele de la stațiile OMV, MOL și Rompetrol, de obicei mai costisitoare, mai degrabă decât cele de la stațiile Petrom, unde prețurile sunt adesea mai apropiate.

Prețul benzinei din România este mai mic decât media europeană

Prețul mediu al benzinei a scăzut cu 96 de bani/litru (inclusiv reducerile de marți și joi), iar prețul mediu al motorinei a scăzut cu 45 de bani/litru de la 1 iulie 2022, când a intrat în vigoare OUG 106/2022. Această reducere se adaugă la reducerea de 50 de bani/litru pe care toți distribuitorii au implementat-o deja.

Prețul mediu al benzinei în România a fost în mod constant mai mic decât media UE, potrivit statisticilor din Buletinul Petrolului al Comisiei Europene. Autoritățile anticipează că o prelungire a scăderii prețului benzinei cu 50 de bani/litru, din care statul este responsabil pentru jumătate, va avea un cost lunar de 175 de milioane de lei.

Scăderea prețului la Brent, care a coborât la 90,3 dolari/baril de la un maxim de 102 dolari/baril în august, nu poate explica în totalitate scăderea prețurilor practicate de companiile autohtone. Faptul că criza energetică a început acum să ucidă cererea pe piața benzinei, care s-a aflat într-o poziție paradoxală încă de la începutul anului, este o explicație care poate fi oferită. În ciuda faptului că utilizarea internă a benzinei a crescut cu 7% din ianuarie până în martie, în această perioadă au avut loc cele mai multe creșteri de prețuri. Prețurile la pompă pentru benzina normală și motorină au crescut cu 28% (sau 1,75 lei/litru) și, respectiv, cu 37% (sau 2,25 lei/litru), până la sfârșitul lunii martie. În trimestrul următor, costul benzinei a crescut doar puțin, cu 50 de cenți (o creștere care a fost compensată luna trecută de o reducere convenită între firme și guvern), dar consumul a scăzut de fapt cu 2%.

Companiile vor fi supuse la presiuni pe partea de cerere dacă tendința va persista și în al treilea trimestru. Potrivit cotațiilor internaționale ale produselor petroliere, întreprinderile europene continuă să achiziționeze pe scară largă petrol și motorină rusești, cel mai probabil până la intrarea în vigoare a embargoului asupra importurilor de țiței rusesc, la 5 decembrie. Doar țițeiul rusesc și motorina rusească sunt permise importurile de către companiile românești până la 5 decembrie 2022 și, respectiv, 25 februarie 2023.

Întreprinderile naționale și-au majorat importurile de țiței cu 35% în prima jumătate a acestui an și de motorină de 2,5 ori prin intermediul Oil Terminal, ambele produse urmând să fie fabricate în mare parte în Rusia, având în vedere că sancțiunile UE nu vor intra pe deplin în vigoare până în luna decembrie a acestui an. Virgil Popescu, ministrul român al Energiei, a recunoscut că țara încă mai cumpără motorină din Rusia: „Importurile de motorină fac peste jumătate din total. Atâta timp cât este legal, furăm și noi din Rusia. Atât cât li se permite, Rompetrol, Petrom și SOCAR iau de pe toate piețele, se vor poziționa în consecință”.

După ce a atins un minim de 88 de dolari pe baril pe 7 septembrie, petrolul Brent, referința europeană, se tranzacționa marți dimineață la 90,3 dolari pe baril.