Infofinanciar > Info > Studiu: România strânge doar 2,4% din PIB impozit pe venit! Ce măsuri ar putea lua Guvernul
Info

Studiu: România strânge doar 2,4% din PIB impozit pe venit! Ce măsuri ar putea lua Guvernul

PIB - sursa foto - economedia.ro
Sursa foto: economedia.ro

Potrivit unui studiu Eurostat, problema cea mai mare pe care o întâmpină procesul de colectare la  bugetul de stat al României este „recoltarea” impozitul pe venit. Astfel, în anul 2021, România a colectat impozit pe salarii şi venit de 2,4% din PIB. Făcând o comparație cu vecinii noștri de la sud, Bulgaria, care are aceeași cotă de impozitare (10%), a colectat 3,3% din PIB. Media europeană la acest capitol este de aproape 10%.

„Sunt mai multe explicaţii. Una dintre ele este legată şi de microîntreprinderi. De aceea, mediul de afaceri a salutat modificarea din vară în care s-a redus plafonul de la 1 mil. de euro la 500.000. A fost şi un artificiu fiscal de taxare preferenţială, care deseori este folosită pentru a masca alte activităţi, cum ar fi munca salarială. Aşadar, o parte din impozitul pe venit este deghizat acolo, în microîntreprinderi. Dacă nu aveam această supapă, am fi văzut mai mult impozit pe venit. Autorităţile europene cunosc aceste supape şi facilităţi”, a susținut Alex Milcev, partener şi liderul practicii de consultanţă fiscală la EY România.

Potrivit noilor prevederi adoptate de Guvern, de la 1 ianuarie 2023, plafonul pentru microîntreprinderi de 1 milion de euro va scădea la jumătate, în timp ce întreprinderile cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro vor plăti impozit pe profit. În plus, contribuţiile pentru PFA-uri vor crește considerabil, fapt care va face unele artificii fiscale, precum colaborarea în calitate de PFA în loc de angajat al unei firme, să nu mai fie rentabile.

Introducerea impozitului progresiv în România

În ultima perioadă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că există posibilitatea ca rata de impozitare a venitului să fie crescută prin introducerea impozitului progresiv. Însă, acest lucru s-ar putea întâmpla după ce va avea loc digitalizarea ANAF. În prezent, mai multe state din Uniunea Europeană folosesc  o cotă progresivă de impozit pe venit, scriu cei de la Mediafax.

Alex Milchev a susținut că  introducerea unui astfel de mecanism în procesul de colectare a taxelor la bugetul de stat nu va fi unul benefic țării noastre.

„Părerea mediului de afaceri este că această cotă unică, neprogresivă, a funcţionat foarte bine şi a dus România unde a dus-o. Cota progresivă ar fi un pas înapoi, costisitor şi neproductiv”, a spus Alex Milcev.

Stăm bine la alte capitole

Chiar dacă țara noastră are una dintre cele mai mici cote de impozit pe venit (10%), datele arată că sistemul din România are în spate una dintre cele mai mari poveri fiscale din Uniunea Europeană. În opinia experților, cota mică a impozitului pe venit, deşi şi ea este un factor pentru care statul colectează cel mai puţin impozit pe venit din UE, nu este principala cauză.

Dacă România are o problemă în privința colectării impozitului pe venit, vestea bună este însă că țara noastră se află în zone apropiate de media europeană la categoria celorlalte tipuri de venituri. De exemplu, România a colectat în 2021 TVA echivalentul a 6,5% din PIB, la o medie europeană de 7,5% din PIB.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.