Info

Ministerul Finanțelor anunță creșterea datoriei administrației publice. La ce valoare a ajuns aceasta

Ministru Finanțelor, Adrian Câciu, Foto: Financial Intelligence
Foto: Financial Intelligence

Conform datelor publicate astăzi de Ministerul Finanțelor în luna iulie, administrația publică a avut o datorie guvernamentală mai ridicată decât luna precedentă. Valoarea acesteia se ridică la suma de 628 de miliarde de lei. 

Creșterea înregistrată a ajuns la 48,8% din Produsul intern brut în luna iulie, comparativ cu iunie, când statisticile arătau un procent de 48,3% din PIB, potrivit Ministerul Finanțelor

Cea mai mare datorie este reprezentată de titlurile de stat

Conform Băncii Naționale, datoria publică este stocul datoriei totale brute consolidate a administraţiei publice la finele perioadei, exprimat la valoarea nominală al următoarelor categorii de pasive guvernamentale (definite în SEC 2010): numerar şi depozite, titluri de valoare, altele decât acţiuni, exclusiv produse financiare derivate, precum şi împrumuturi.

Responsabilităţile instituţionale în cadrul elaborării şi raportării către Comisia Europeană a Notificării deficitului şi datoriei guvernamentale în baza Procedurii Deficitului Excesiv au fost stabilite prin Protocolul de cooperare privind dezvoltarea Sistemului Naţional pentru Statistica Finanţelor Guvernamentale, încheiat între Ministerul Finanţelor, Institutul Naţional de Statistică (cu rol de coordonator la nivel naţional), Banca Naţională a României şi Comisia Naţionala de Prognoză.

Cifrele înregistrate, potrivit economedia, indică o creștere care a ajuns la 628,38 miliarde lei în luna iulie, de la 621,82 miliarde lei, în luna precedentă. În aceeași manieră datoria pe termen mediu şi lung a crescut, în iulie, la 606,91 miliarde lei, de la 600,18 miliarde lei în iunie. În același timp, datoria pe termen scurt a crescut la 21,47 miliarde lei în iulie, de la 21,64 miliarde lei, în iunie. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 518,18 miliarde lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 98,34 miliarde lei.

Datoria administrației locale

Datoria administraţiei publice locale a înregistrat suma de  17,04 miliarde de lei, din care 17,03 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Datoria publică a României a stat, timp de trei luni, în ianuarie-februarie-martie, peste pragul de 50% din Produsul Intern Brut (PIB). Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria trece de 50% din PIB.

Ministrul Finanțelor promite pentru anul următor o lege a bugetului și o lege a plafoanelor. „După cum ştiţi, a anunţat şi domnul prim-ministru, pregătim legea bugetului şi legea plafoanelor pentru anul următor. Modul în care s-au desfăşurat sau s-a derulat programul cu garanţii de stat trebuie să reprezinte un bun exemplu pentru anul viitor şi, de ce nu, să ajungem la concluzia că ne trebuie mai multă finanţare pentru economie, dar asta depinde foarte mult şi de mediul economic. De aceea vă încurajez să apelaţi la cele 4 programe pe care le avem în derulare. De aceea am şi diversificat formulele de finanţare prin antrenarea a încă două fonduri de garantare, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Român de Contragarantare, astfel încât antreprenorii să aibă mai multe soluţii de finanţare şi să poată, sectorial, să apeleze la soluţiile pe care noi, ca Guvern, le-am oferit economiei”, a afirmat Adrian Câciu, după semnarea convenţiilor pentru noul program guvernamental IMM Invest Plus, potrivit Agerpres.