Infofinanciar > Info > Câștigă într-o zi cât alții în cinci! Unde sunt plătiți românii cu peste 100 de euro pe zi
Info

Câștigă într-o zi cât alții în cinci! Unde sunt plătiți românii cu peste 100 de euro pe zi

muncitori - sursa foto - zdbc.ro
Sursă foto: zdbc.ro

În ciuda faptului că sezonul agricol a început, zilierii români, cu experiență în lucrarea pământului, aleg să calea străinătății. Motivul îl reprezintă salariile, care le depășesc chiar și de cinci ori pe cele din România. O altă cauză pentru această plecare în masă este mediul de lucru.

Astfel, fermierii români, în cazul în care nu găsesc nicio soluție prin care să compenseze această deficiență de personal, trebuie să renunțe la anumite culturi. Un fermier, conform site-ului stirileprotv.ro, a făcut următoarea declarație: „Aș avea nevoie de cel puțin 10 oameni pentru înființare să pun vinete, gogoșar, ardei capia. Nu găsim oameni.”.

Cu cât este plătit un zilier în străinătate, comparativ cu România

În România, mai precis în olt, fermierii bazinului legumicol Strejești-Pleșoiu-Grădinari sunt într-o situație de criză pentru că, în ultimele câteva zile, 100 de muncitori au plecat. Aceștia erau plătiți, în țară, cu suma de 120 de lei pentru o zi de muncă, în timp ce în Spania primeau, pentru aceeași perioadă de timp, suma de 80 de euro. Traducând în lei, această sumă înseamnă 400 RON. În Elveția, remunerația pentru o zi de muncă este de 560 de lei și chiar 660 de lei în Danemarca.

Fermierul Mihai Enache spune că : „Din șapte mai am doi și urmează și ăia să plece, deci rămânem doar cu familia. De la 100 de lei le-am da și 150 de lei, dar nu mai avem cui să îi dăm. Lor li se pare puțin, nouă ni se pare mult.”.

Vali Nonea, un muncitor care a ales să plece în Elveția, muncește în solar la roșii și se declară mulțumit. Spune că în această iarna nu și-a putut permite nici lemne pentru foc și nici să cumpere un porc pentru Crăciun. Spune că cei 100 de oameni care lucrează în acel solar sunt angajați oficial, având contrat de muncă. Este satisfăcut de mediul de muncă și de serviciul de cazare.

Cum gestionează fermierii această criză a forței de muncă

În țară, din păcate, fermierii nu se descurcă prea bine. Aceștia plătesc muncitorii și cu 15 lei pe oră, banii dați pe loc, și tot găsesc greu muncitori. Leo Piț este un exemplu de astfel de om, care a decis să ofere mai mult angajaților săi, dar această soluție nu a avut rezultate prea bune. Fermierul declară că echipa cu care lucra înainte a plecat în Germania.

Alți fermieri au ales drept soluție cultivarea unor suprafețe mai mici. Statisticile autorităților centrale arată că, anual, zeci de mii de români se duc să muncească în alte țări.

Sociologul Adrian Hatos afirmă că: „Suntem undeva la 70% față de media europeană – puterea medie de cumpărare a veniturilor românilor. Diferența este suficientă pentru a atrage românii, și cei fără calificare, către slujbele necalificate din afară.”.

Din luna ianuarie a acestui an, suma pe care un zilier o primește în schimbul unei ore de muncă a crescut de la 13,58 lei la 15,23 lei. Astfel, în schimbul unei zile de lucru, un muncitor cu ziua primește puțin peste 120 de lei. Din banii aceștia, statul reține contribuția pentru pensie și impozit.