Infofinanciar > Info > „Casa Verde Fotovoltaice”, în pericol! Hackeri au sabotat programul Guvernului
Info

„Casa Verde Fotovoltaice”, în pericol! Hackeri au sabotat programul Guvernului

panouri solare
sursa ideipractice.ro

Oamenii trebuie să aibă în vedere realizarea tuturor acțiunilor necesare pentru a pune în prim plan protecția mediului. Poluarea este extrem de mare la nivelul multor țări, de aceea, trebuie luate măsuri pentru reducerea acesteia în scopul păstrării unui ecosistem funcțional. Un pas important este realizarea unei schimbări la nivelul sursei de energie.

Oamenii ar trebui să ia în vedere folosirea energiei verzi, care reprezintă o sursă sigură și durabilă. Energia verde poate fi implementată prin intermediul diferitor dispozitive, precum panourile solare, lucru care contribuie la reducerea emisiilor cu efect de seră, dar și la îmbunătățirea calității aerului sau atenuarea efectelor negative ale poluării.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice”

Pentru cei care doresc să reducă impactul energiei asupra mediului și au în vedere montarea unor panouri fotovoltaice, statul are în desfășurare un proiect ce are în vedere acest lucru. Astfel, programul „Casa Verde Fotovoltaice” permite înscrierea românilor pentru obținerea unor subvenții, ce sunt necesare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe acoperișurile locuințelor. Dar, se pare că înscrierile în cadrul acestui program au fost sabotate. Conform autorităților, sistemul de înscriere a fost sabotat de hackeri.

Conform Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), „Casa verde Fotovoltaice” a fost ținta unui atac al hackerilor, descris ca fiind de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Astfel, potrivit datelor instituției, în cadrul înscrierilor au fost găsite aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare a fondurilor. „În data de 9 iunie 2023, site-ul instituţiei Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro a fost ţinta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service), fiind aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare din ţări precum: Thailanda, Hong Kong, China, India, Coreea de Sud, Bangladesh, SUA, Brazilia, Argentina, Yemen, Africa de Sud, Croaţia, Rusia, Ungaria şi Serbia.” se arată în comunicatul instituției.

Potrivit spuselor autorităților, acest atac cibernetic nu a avut ca scop furtul de date, ci strict sabotarea programului.  „În urma unei analize interne, s-a stabilit faptul că atacul nu viza obţinerea de informaţii şi date despre proiectele şi programele Administraţiei Fondului pentru Mediu, ci s-a dorit sabotarea Programului Casa Verde Fotovoltaice”, se menţionează în comunicat. În ciuda acestui impediment, infrastructura informatică a acestui program a rezistat șocului informatic, proiectul reușind să se desfășoare în mod normal în continuare. AFM a pus la dispoziție toată baza electronică a acestui program, care a rezistat atacului cibernetic.

Înscrieri conform calendarului

Deși au fost întâmpinate anumite probleme la nivelul sistemului din cauza atacului cibernetic, înscrierile în program vor continua conform calendarului. În plus, Programul Casa Verde Fotovoltaică va continua să primească cereri de finanțare conform calendarului afișat pe site-ul instituției, iar în data de 14 iunie 2023, ora 10:00, locuitorii din regiunea Sud-Muntenia din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman vor putea depune cereri de finanțare în limita sumei alocate regiunii. Potrivit datelor furnizate de AFM, cererile de finanțare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaică destinate regiunii de Sud-Est au fost închise vineri în primele 6 minute.

„Având în vedere tentativa de sabotaj care a avut loc în data de 9 iunie 2023 şi pentru a preîntâmpina alte eventuale atacuri cibernetice ce pot avea ca scop sabotarea programului, conducerea Administraţiei Fondului pentru Mediu şi a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat decizia de a permite doar IP-urilor din Europa să mai poată accesa platforma depunerefotovoltaice.afm.ro pentru a încărca dosare de finanţare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, se mai precizează în comunicatul AFM, conform Adevărul .