Infofinanciar > Lumea la zi > Casa Albă pune condiții. China trebuie să aleagă între Putin și Occident
Lumea la zi

Casa Albă pune condiții. China trebuie să aleagă între Putin și Occident

Vladimir Putin și Xi Jinping, sursa foto revista22
Sursa foto: Arhiva companiei

Statele Unite au criticat Beijingul pentru sprijinul său continuu oferit președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a ajuns joi în China unde a avut parte de o primire călduroasă.

Casa Albă a luat atitudine imediat față de vizita întreprinsă în China de președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă China pretinde că dorește relații bune cu Europa și cu alte țări, nu poate continua să alimenteze cea mai mare amenințare la adresa securității europene”, a declarat pentru un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Acesta a subliniat că exprima nu doar poziția Washingtonului, ci și a Uniunii Europene, a NATO și a G7.

Casa Albă ia poziție

Vizita lui Putin este prima sa deplasare internațională oficială de când a fost ales pentru un al cincilea mandat. Deplasarea are loc în contextul în care invazia sa în Ucraina intră în al treilea an. SUA și puterile occidentale aliate încearcă să izoleze și mai mult Moscova pe fondul avansurilor rusești.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a avut o serie de precizări vizavi de suportul oferit de Beijing. Potrivit acestuia, Rusia ar face eforturi pentru a-și continua războiul împotriva Ucrainei fără sprijinul Chinei.

„Nicio țară nu ar trebui să-i ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Nu ne putem întoarce la afaceri ca de obicei. Sau să închidem ochii la încălcările clare ale dreptului internațional pe care Rusia le-a comis în Ucraina. Trebuie să existe responsabilitate pentru cei responsabili de crime de război.”, a mai declarat oficialul american.

Axa Rusia-China funcționează

Potrivit lui Jonathan Ward, analist la think tank-ul Hudson Institute din Washington, apreciază că vizita lui Putin reflectă aprofundarea legăturilor dintre cei doi vecini.

„În acest moment, s-a format o axă Rusia-China. Iar Statele Unite și Europa sunt conștiente de sprijinul Chinei pentru eforturile de război ale Rusiei. Cele două state autoritare își continuă angajamentul și «coordonarea strategică» cu toată viteza. Acest lucru arată că este vorba de un parteneriat profund. Și că urmează mai multe activități în acest sens.”, a precizat Ward.

Președintele chinez Xi Jinping a avut discuții ample cu Putin joi. Liderul de la Beijing a evocat cei 75 de ani de relații diplomatice între Republica Populară Chineză și Rusia. Xi a făcut apel la o „coordonare strategică strânsă”, potrivit comunicatului Ministerului chinez de Externe.

Putin a fost citat spunând că Rusia este pregătită să se bazeze pe această cooperare. Președintele rus susține „stabilirea unei ordini internaționale mai drepte și mai echitabile”. Cei doi lideri au semnat o serie de documente pe o serie largă de subiecte, de la economie la conservare.

SUA fac presiuni asupra Beijingului

Pe fondul sancțiunilor internaționale, Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de comerțul chinezesc pentru a-și susține economia. Legăturile economice au fost tensionate în ultima vreme, pe fondul noilor sancțiuni secundare ale administrației Biden. Acestea sunt menite să limiteze importurile și tranzacțiile financiare care ar putea sprijini baza militaro-industrială a Kremlinului.

Marile bănci chineze au încetat să mai accepte plăți de la comercianții ruși pentru a evita noile sancțiuni. Schimburile comerciale dintre China și Rusia au crescut în ultimii doi ani. Dar datele vamale chineze au arătat că exporturile către Rusia au scăzut luna trecută. Este pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, conform newsweek.