Infofinanciar > Info > Carrefour cumpără Cora! Detaliile unei tranzacții de senzație
Info

Carrefour cumpără Cora! Detaliile unei tranzacții de senzație

cora carrefour, sursa foto gandul
sursa foto gandul

Pe piața românească de hipermarketuri se produce o schimbare semnificativă. Un cunoscut lanț de hipermarketuri este pe punctul de a vinde acțiunile sale din România. Punctele sale de desfacere din țara noastră vor fi preluate de un alt gigant al industriei. Această vânzare reprezintă cea mai mare tranzacție de pe piața produselor alimentare din ultimii șapte ani.

Un jucător important de pe piață va cumpăra magazinele unui alt pion important în industrie, care este pe punctul de a ieși din afaceri, Cora. Acțiunile din România ale lanțului Cora vor fi achiziționate de o companie de retail, Carrefour.

Cora se retrage de pe piața românească

În condițiile unei piețe de retail europene aflate într-un proces de transformare, Louis Delhaize, grupul care deține lanțul de magazine Cora, continuă să-și analizeze strategic operațiunile sale pentru a avea în vedere cele mai bune opțiuni de dezvoltare a diverselor entități ale grupului. În acest sens, a fost evaluată activitatea din România și grupul a ajuns la concluzia că magazinele Cora vor avea un potențial mai mare prin integrarea într-un alt grup de retail prezent deja la nivel local.

În acest context, Louis Delhaize Group a decis vânzarea businessului Cora România grupului Carrefour. Cora România are circa 2400 de angajați și o rețea formată din 10 hipermarketuri, 8 magazine Cora Urban, precum și servicii de e-commerce, logistică și servicii centrale. Dată fiind prezența grupului Carrefour în România, angajații vor putea să se alăture unui brand bine ancorat în peisajul local, care are resurse semnificative pentru consolidarea poziției sale.

Procesul de vânzare trebuie să fie validat de autoritățile competente din domeniul concurenței. Este de așteptat ca schimbarea controlului asupra Cora România să intre în vigoare din a doua jumătate a anului 2023. „Suntem mândri de performanța din ultimii ani a echipelor noastre din România și ne bucură faptul că putem să dăm o dinamică nouă acestor magazine și angajaților Cora România. Părăsim țara cu emoție, dar suntem totodată încrezători că această activitate va continua și se va dezvolta.” a declarat Pierre Bouriez, Director General Louis Delhaize Group.

Carrefour, cel mai mare retailer european 

Au existat mai multe încercări de vânzare ale companiei în ultimii ani. Performanțele afacerii românești nu au fost destul de satisfăcătoare pentru acționarii Cora, care au căutat un cumpărător. Deși au existat discuții de-a lungul anilor, în special cu Carrefour, până în prezent nu au existat fapte clare. Această tranzacție a determinat Cora să plece din România și să lase locul său pe piața brandului Carrefour.

Potrivit celor mai recente statistici, magazinul Cora România a generat o cifră de afaceri de 1,55 miliarde de lei în 2021, având o scădere de 5% față de 2020. Cora a fost singurul retailer care a raportat o pierdere de venituri în al doilea an de epidemie. Compania a raportat pierderi financiare de 43 de milioane de lei în același interval de timp, față de un profit net de 4,8 milioane de lei în 2020. Carrefour este un exemplu de lanț de hipermarketuri care s-a descurcat cu succes în România. Al treilea mare retailer alimentar la nivelul țării, Carrefour, ocupă un loc fruntaș în clasamentul european.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.