Infofinanciar > Info > Care sunt românii care vor beneficia încă patru ani de vouchere? Ce valoarea au acestea și cât se impozitează
Info

Care sunt românii care vor beneficia încă patru ani de vouchere? Ce valoarea au acestea și cât se impozitează

bani dolarul american miliarde sursă foto: economedia.ro
sursa foto - playtech.ro

Beneficiarii voucherelor sunt profesorii și angajații din învățământ, potrivit unui ordin înaintat recent de către reprezentanții Ministrului Învățământului. Suma propusă pentru a fi primită sub formă de vouchere de vacanță în contul anului 2023 este de 1.450 de lei.

Această sumă este aceeași cu cea primită anul trecut, precizează Ministerul Educației. Voucherele de vacanţă pentru profesori vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut.

Cine va beneficia de vouchere patru ani de zile

Conform unui proiect de ordin de ministru, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor.

Când se vor oferi aceste vouchere?

Data la care vor fi emise cardurile încă nu a fost stabilită, după cum este precizat și în comunicatul Ministerului, potrivit RomaniaTv. În anii trecuți, aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei.

Anul trecut „voucherele de vacanță aferente anului se emit doar pe suport electronic și sunt în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul alocat cu această destinație. Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportul electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date”, se mai specifică în proiect.

În document apare că pentru cei care în cursul anului 2022 „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin”, transmit reprezentanții din educație.