Infofinanciar > Info > Vouchere de 9.600 de lei de la stat pentru români. Cine beneficiază de această sumă record
Info

Vouchere de 9.600 de lei de la stat pentru români. Cine beneficiază de această sumă record

bani; Sursă foto: newsflash.ro
sursă foto: newsflash.ro

În zilele noastre, în care urmarea anumitor cursuri de formare profesională și obținerea unui certificat care atestă că un individ are anumite cunoștințe este un lucru extrem de facil în era tehnologiei. Actualii angajați sau cei care își doresc să intre pe piața muncii sunt mai bine văzuți în cadrul unor firme sau companii dacă au la activ în CV anumite cursuri de specializare, bineînțeles în domeniul în care vor să lucreze sau în alt domeniu conex.

În lumea profesională, orice angajator este mult mai atras de posibilii viitori angajați care dețin anumite cursuri sau care sunt deschiși să învețe lucruri noi. Astfel, o nouă propunere legislativă susține angajații care doresc să se dezvolte din punct de vedere profesional, prin participarea la anumite cursuri, care îi pot ajuta în procesul efectiv de muncă.

9.600 de lei pentru formare profesională

Angajatorii români primesc de la stat ocazia de a-și antrena și dezvolta angajații în domeniul profesional. Aceștia vor primi de la stat cupoane destinate unor cursuri de formare profesională pentru angajați. Suma acestor cupoane primite de la stat va fi de până la 9.600 de lei.

Deputata PNL, Raluca Turcan, a anunțat că va iniția o nouă propunere legislativă ce are scopul de a reglementa implementarea unor scheme naționale de sprijin pentru angajatori. Această inițiativă are ca obiectiv facilitarea participării angajaților la programe de formare profesională. Astfel, angajatorii vor primi sume de bani de la stat sub formă de cupoane, având ca scop achiziționarea serviciilor de formare profesională.

Conform acestei propuneri legislative, ajutorul de la stat se acordă cu scopul organizării și derulării de programe de formare pentru adulți și se acordă în conformitate cu prevederile legale. Aceste sprijin este suportat de bugetul de stat și de asemenea, din fonduri externe nerambursabile. Este necesar respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile. Proiectul se va desfășura în limitele bugetului alocat pentru această progresie profesională a românilor, conform proiectului de lege.

Vouchere de formare profesională pentru piața muncii din România

Acest proiect de lege a venit din nevoia angajatorilor de a avea pe piață personal format și specializat în domeniile în care activează. Aceste vouchere de formare prevăzute în proiectul de lege pot reduce costurile de formare, pe care companiile sunt nevoite să le ofere din bugetul propriu, pentru evoluția profesională a angajatului. Angajatorii pot realiza această formare profesională în cadrul companiei sau folosind formatori specializați din mediul extern.

„În ultimii ani am avut sute de întâlniri cu antreprenori şi, la unison, au reclamat lipsa forţei de muncă bine formată, bine specializată. Mai mult decât atât, aceştia se plângeau de faptul că sunt în situaţia ca pe banii lor să-şi formeze forţă de muncă pentru a putea lucra şi a creşte profitabilitatea investiţiei pe care o au. În felul acesta, prin voucherele pe care le creăm în schema de ajutor de stat antreprenorii pot să vină cu 50% în principiu din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă. Vorbim despre iniţiere, perfecţionare, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 şi respectiv 4 – dacă lucrăm cu formatori specializaţi sau de formare în interiorul companiei”, a declarat Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Parlament.

Inițiatoarea acestui proiect de lege a precizat că suma furnizată de aceste vouchere va fi diferită, în funcție de nivelul cursurilor de formare. Astfel, pentru un curs de calificare nivel 1, angajatorii vor primi pentru angajații lor un voucher de 2.400 de lei, în cazul nivelului 2 se va primi suma de 3.000 de lei, pentru nivelul 3 se obține suma de 4.900 de lei, iar cursurile de calificare de nivel 4 vor costa statul oferirea unui voucher de 9.600 de lei, conform Digi24 .