Info

Care este randamentul real al fondurilor private de pensii? Un raport european scoate la lumină pierderi considerabile

Pensii-playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Potrivit unui studiu realizat de organizația Better Finance cu privire la fondurile de pensii private, valoarea reală a acestora este mai mică decât cifrele anunțate, iar randamentul este doar la jumătate față de cel mediu calculat pe întreaga perioadă a existenței fondului privat de pensii, potrivit Economica.

Studiul „Long term and pension savings – The real return”, realizat de Better Finance, Federația Europeană a Investitorilor și Utilizator de Servicii Financiare, prezintă caracteristicile sistemelor de pensii din întreaga Europă, inclusiv cel din România. Scopul acestuia este de a scoate la lumină randamentul real al fondurilor private de pensii, pentru ca beneficiarii să fie conștienți de valoarea conturilor lor.

„Acest studiu a fost elaborat pentru a răspunde uneia dintre marile probleme ale pieței pensiilor din UE: lipsa unor date complete și comparabile privind performanțele nete reale. Raportul elimină acest decalaj informațional pentru deponenții de pensii din 17 state membre ale UE, pentru o mai mare transparență în cadrul Uniunii”, se arată în raport, conform Economica.

Randamentul real este la jumătate față de cel anunțat

„După ajustarea la nivelul inflaţiei, fondurile de pensii administrate privat au obţinut, în medie, 2.04% (calculat în €, cumulat 132%) iar fondurile facultative -1% (calculat în €, cumulat -14%). Trebuie totuși menționat că aceste rezultate nete pozitive au fost influențate favorabil de faptul că, în momentul crizei financiare din 2008, fondurile de pensii din România erau la început, astfel încât corecțiile majore ale piețelor le-au afectat într-o foarte mică măsură”, arată studiul.

Nominal, randamentul mediu anual anunțat de administratorii de fonduri de pensii a fost de aproape 5,4%, calculat pe toată perioada de aproape 15 ani de la lansarea sistemului de pensii private. Cu alte cuvinte, câștigul real anual obținut de administratorii de fonduri reprezintă mai puțin de jumătate din câștigul nominal sau, și mai simplu, puterea de cumpărare a banilor strânși în fondurile private a crescut cu mai puțin de jumătate față de nivelul relevat de cifrele utilizate în general pentru a evidenția performanța sistemului, relatează Economica.net.

Randamentul mediu anual real de doar 2,04%, calculat prin scăderea inflației, este un indicator mult mai precis pentru valoarea sumelor acumulate în fondurile de pensii și devine din ce în ce mai important, în contextul în care Europa și economia lumii traversează cea mai dificilă perioadă din ultimele două decenii, din punct de vedere al inflației.

România a înregistrat pierderi reale

Potrivit datelor colectate despre sistemul românesc de pensii, performanța reală din ultimul deceniu a fost una media spre înaltă, însă performanța pe perioade scurte lasă de dorit, fapt ce arată că performanța s-a deteriorat progresiv de la lansarea sistemului în 2008 și până în prezent.

Anul acesta a înregistrat pierderi semnificative, dar trebuie luat în calcul și contextul actual, marcat de războiul din Ucraina și efectele sale, precum criza energetică și creșterea galopantă a inflației și a prețurilor, iar pierderile înregistrate pot fi recuperate în timp.

Potrivit studiului, pe o perioadă de 10 ani, dintre 2012 și 2021, sistemul din România a adus un plus mediu anual de aproape 3%, fapt care îl plasează deasupra mediei europene. Pe perioada de șapte ani dintre 2015 și 2021, însă, randamentul real a fost de 1,23%, sub medie și mult sub țările cu cele mai bune performanțe, care au obținut și aproape 4%.

Între 2019 și 2021, randamentul mai crește doar marginal și ajunge la 1,64%, la jumătate față de media europeană, pentru ca în 2021, să se ajungă la un randament real negativ de -2,58%, România fiind singura țară pentru care Better Finance a avut date unde a existat o pierdere reală, potrivit  Economica.