Info

Ce ne rezervă piața imobiliară în 2023? Cum va evolua prețul metrului pătrat util

bihon.ro
FOTO:bihon.ro

Românii care și-au achiziționat o locuință în 2022 au plătit cu 6% mai mult față de anul precedent. Prețul mediu pentru pătrat util a crescut de la 1593 de euro la 1682 însă, ritmul de creștere a fost inferior celui înregistrat în 2021.

Anul precedent a stat sub semnul incertitudinii, generat pe de-o parte de războiul din Ucraina și pe de altă parte de costurile materialelor de construcții la care se adaugă și rata crescută a inflației precum și majorarea costului de finanțare.

„Anul 2022 a fost caracterizat de multă incertitudine, pe de-o parte panica generată de conflictul din țara vecină, apoi creșterea costului de construcție pentru a culmina cu inflația fără precedent și creșterea costului de finanțare”, potrivit profit.ro.

Costurile de construcție se vor stabiliza în primul semestru din 2023

Analistul Daniel Crainic, directorul de marketing Imobiliare.ro, explică faptul că piața rezidențială și-a urmat cursul iar numărul tranzacțiilor a fost unul semnificativ. Pentru primul semestru din acest an experții au indicat că piața imobiliară nu va înregistra fluctuații de preț.

„ Totuși, piața rezidențială și-a urmat cursul, numărul tranzacțiilor a fost unul semnificativ, iar prețurile au continuat să crească. Totodată, ne așteptăm la un prim semestru din anul 2023 mult mai calm, în care costurile de construcție se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor”, potrivit profit.ro.

În ceea ce privește cererea, aceasta va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi una mai mică, deoarece majoritatea constructorilor amână lucrările din cauza incertitudinii climatului economic, adică relația dintre cerere și ofertă va fi una echilibrată, însă piața va fi contractată. Se vor înregistra ajustări, corecții de prețuri pe segmentele mass-market care sunt dependente de condițiile de creditare, potrivit profit.ro.

Cererea de locuințe a înregistrat în anul 2022 un declin semnificativ față de 2021

„Cererea va fi influențată de costul ridicat al finanțării, însă și oferta va fi mai mică, mulți dezvoltatori amânând noi etape de dezvoltare până la stabilizarea situației economice, astfel încât echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, dar pe o piață contractată. Vom vedea ajustări de prețuri, corecții pe segmentele mass-market care depind de creditare, în egală măsură în care vom vedea și creșteri de prețuri pe segmentele premium care atrag în continuare investitori”, completează Daniel Crainic.

În cursul anului trecut la nivelul Capitalei, prețurile pentru o locuință s-au majorat cu 5%, de la 1620 la 1704 euro pentru un metru pătrat util. În 2021, prețul locuințelor a fost majorat cu 14%. Prețul pentru locuințele vechi din capitală au înregistrat o creștere de doar 1% în 2022, față de 16% cât au fost în 2021. Pe piața nouă, ritmul de creștere a fost unul de 7% în anul 2022, cu 10% mai puțin față de anul 2021.

Cererea de locuințe a înregistrat în anul 2022 un declin semnificativ față de 2021. La nivel național numărul de tranzacții imobiliare a fost de 640.000 față de 624.000 înregistrate în 2021. Potrivit datelor furnizate de Imobiliare.ro aproape 50% din tranzacțiile imobiliare au avut loc în București.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, numărul locuințelor construite în primele trei trimestre ale anului 2022 a fost de 52800, mai mult cu 49600 față de aceeași perioadă a anului 2021.