Infofinanciar > Info > Cardurile de energie expiră în câteva zile! Se poate retrage numerar
Info

Cardurile de energie expiră în câteva zile! Se poate retrage numerar

Facturi energie
sursa foto: arhiva companiei

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în faza în care pot să-și retragă fondurile de pe acestea. Cardurile de energie reîncărcate de către stat urmează să expire în curând.

Cardurile pot fi utilizate pentru achitarea atât a facturilor curente, cât și a celor restante. Acestea pot fi folosite  exclusiv pentru consumul de energie de la adresa de domiciliu a beneficiarului. Beneficiarii au posibilitatea să efectueze mai multe plăți către diferiți furnizori până când suma disponibilă pe card este epuizată.

Cardurile de energie vor expira curând

Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante măsuri sociale implementate anul trecut, finanțată din fonduri europene. De această măsură au beneficiat  2,8 milioane de persoane.

Având în vedere că aproximativ 1,1 milioane de beneficiari mai au fonduri disponibile pe carduri, a fost esențială decizia de prelungire a valabilității acestora, pentru a asigura că ajutorul acordat pentru facturi nu este pierdut.

Initial, românii beneficiari ai cardurilor de energie ar fi putut folosi aceste carduri până la 31 martie 2024, data la care urmau să expire. Cu toate acestea, valabilitatea cardurilor a fost recent prelungită până la 31 mai 2024.

Cardurile de energie pot fi folosite pentru a plăti facturile la diferite surse de energie. Sunt incluse aici facturile la: energie electrică, termică în regim centralizat, gaze, lemne de foc, rumeguș, cărbune și alte materiale de încălzire pentru locuințe.

Beneficiarii vor putea retrage numerar

Beneficiarii își pot folosi cardurile în mai multe moduri. Mai precis, plățile pot fi efectuate:

– La orice subunitate a Poștei Române.

– Prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului.

– Online, pe site-ul Poștei Române.

Având în vedere că nu toți beneficiarii și-au folosit integral sumele încărcate pe carduri, un proiect de ordonanță  urmărește să stabilească modalitatea prin care românii pot să încaseze sumele rămase pe aceste carduri în numerar.

Măsurile prevăzute în acest proiect de act normativ vizează stabilirea unor norme referitoare la posibilitatea ca beneficiarii să încaseze în numerar sumele plătite pentru procurarea de lemne de foc, în termenul de valabilitate al cardurilor emise. Aceasta este în concordanță cu prelungirea termenului de valabilitate dispusă prin legislația în vigoare.

Potrivit ordonanței adoptate anul trecut, pot beneficia:

– Pensionari ai sistemului public de pensii, cu vârsta de 60 de ani sau mai mare și venituri lunare sub 2.000 lei.

– Persoane încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii sub 2.000 lei.

– Familii beneficiare de alocație de susținere a familiei.

– Familii și persoane singure care au dreptul la ajutor social, potrivit RTV.