Infofinanciar > Info > Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie! Cât vor costa benzina și motorina
Info

Carburanții se scumpesc de la 1 ianuarie! Cât vor costa benzina și motorina

Pompă benzină, Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Începând de la 1 ianuarie, prețurile la benzină și motorină vor crește. Companiile din domeniul energetic vor fi supuse unei taxe suplimentare, iar guvernul a renunțat la acordarea unei compensate de 50 de bani.

Odată cu 1 ianuarie, costurile pentru achiziționarea benzinei și motorinei vor crește pentru șoferi, din cauza renunțării la compensarea de 50 de bani acordată de guvern. Acest lucru va avea un impact asupra cheltuielilor șoferilor atunci când se vor deplasa cu mașina.

Motivul renunțării la reducerea din partea Guvernului

Guvernul a decis să renunțe la compensarea de 50 de bani pentru benzină și motorină, după ce prețurile acestor produse au scăzut semnificativ în ultima perioadă. Astăzi, prețul mediu al unui litru de benzină este de 6 lei, în timp ce motorina costă în medie 7,2 lei pe litru. Motivul pentru care s-a luat această hotărâre a fost acela că prețurile la benzină și motorină au scăzut într-o măsură îndeajuns de mare încât să se justifice renunțarea la compensarea de 50 de bani.

Astfel, prețul unui litru de benzină va crește la 6,5 lei, în timp ce prețul unui litru de motorină va ajunge la 7,7 lei. Așadar, pentru un plin de 50 de litri, costul total va crește cu 25 de lei atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Asta înseamnă că șoferii vor avea cheltuieli mai mari atunci când se vor deplasa cu mașina.

Scumpirea nu va fi atât de resimțită

Cu toate că prețurile la benzină și motorină vor crește de la 1 ianuarie, acest lucru va fi compensat parțial de scăderea accizelor pentru aceste produse. Astfel, acciza pentru benzină va scădea cu aproximativ 24 de bani, în timp ce acciza pentru motorină va scădea cu aproximativ 22 de bani.

Aceasta poate reprezenta o reducere semnificativă a costurilor pentru șoferi, în condițiile în care toate produsele și serviciile din țara noastră au înregistrat o scumpire în ultima perioadă. În plus, compensarea de 50 de bani acordată în ultima perioadă a fost apreciată de șoferi, deoarece a contribuit la menținerea unui nivel acceptabil al cheltuielilor legate de deplasările cu mașina.

Măsura va fi reintrodusă în cazul în care se scumpesc iar carburanții

Nicolae Ciucă a afirmat că reducerea de 50 de bani pentru benzină și motorină a avut un efect pozitiv asupra prețurilor acestor produse, care au ajuns la un nivel similar celui dinainte de introducerea măsurii. Totodată, anunță că începând de la 1 ianuarie, această compensare va fi suspendată, dar guvernul este pregătit să o reintroducă în cazul în care prețurile la carburanți vor depăși puterea de cumpărare a cetățenilor și vor avea un impact negativ asupra acestora.

”Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată că la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte. Trebuie să anunțăm că, începând cu 1 ianuarie, această compensare nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor, să o aplicăm din nou”, a declarat acesta, citat de Antena3.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.