Infofinanciar > Info > Ultima ședință de Guvern din 2022! Ciucă a vorbit despre PNRR și eșecul Schengen
Info

Ultima ședință de Guvern din 2022! Ciucă a vorbit despre PNRR și eșecul Schengen

Nicolae Ciucă
Sursă foto: Jurnalul

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a făcut o prezentare a realizărilor guvernului în ultimul an înaintea ședinței de guvern de miercuri, ultima din 2022. El a mulțumit Coaliției și partidelor care fac parte din aceasta și a subliniat că în anul următor guvernul trebuie să se concentreze pe menținerea investițiilor.

Premierul a mulțumit Coaliției care și-a asumat responsabilitatea guvernării, formată din Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și UDMR, pentru stabilitatea și încrederea pe care au inspirat-o în partenerii sociali și externi. De asemenea, Ciucă menționează că România a atras cea mai mare sumă de investiții străine directe estimată de Banca Națională, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro, la sfârșitul anului 2022.

România, o oportunitate pentru investiții străine

„Contextul în care ne-am desfășurat activitatea guvernamentală îl știm cu toții. Criză energetică, criza de securitate, războiul din Ucraina și impactul pe care l-au avut criza economică și inflația. Doresc să subliniez că în acest ansamblu s-a putut desprinde pentru toată lumea beneficiul de care țara noastră s-a bucurat ca membră a UE și a alianței NATO. Deciziile ne-au asigurat stabilitatea socială, stabilitatea economică.  În plan intern, aș dori să mulțumesc Coaliției de guvernare. S-a putut și se poate constat că atunci când avem o coaliție stabilă, constituită din partidele care și-au asigurat responsabilitatea guvernării, practic în această stabilitate am putut să inspirăm încredere partenerilor sociali și externi care au văzut în România o oportunitate de investiții”, a declarat premierul României.

Eșecul Schengen „nu ne-a dezarmat”

În contextul declarațiilor sale, Ciucă a menționat și eșecul aderării la Spațiul Schengen de anul acesta și opoziția nedreaptă a Austriei. Însă acesta susține că România nu a fost doborâtă de decizia controversată: „Nu s-a întâmplat aderarea la Schenegen. Nu ne-a dezarmat. Mai abitir vom continua să menținem dialogul și să luăm măsurile care se impun astfel încât să dovedim că îndeplinim toate aceste standarde și că România merită să fie membră a Spațiului Schengen”, a declarat Ciucă.

Operaționalizarea PNRR, un succes

Ciucă le-a mulțumit colegilor săi care au lucrat în cadrul proiectului PNRR, lăudând reușitele în operaționalizarea acestuia: „A fost anul în care am operaționalizat PNRR și știm cu toții fazele prin care am trecut, unde a trebuit să îndeplinim jaloanele în conformitate cu reformele pe care ni le-am asumat. Am reușit să operaționalizăm prima cerere de plată și am transmis-o și pe a două. Astfel, în 2023, 9 miliarde de euro se află în țară și vreau să dau asigurări că în perioada următoare vom urmări cu aceași tenacitate ca jaloanele și țintele să fie îndeplinite pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele de reformă și cele de investiții. Au fost aprobate programele operaționale din cadrul financiar 2021-2027”, a spus premierul, citat de Digi24.

Iar asta nu înseamnă că lucrurile se opresc aici. Ciucă a asigurat că și în perioada următoare Guvernul își va da la fel de mult silința: „Și vreau să dau asigurări că în perioada următoare vom urmării cu aceeași tenacitate și cu aceeași determinare ca jaloanele și țintele din PNRR să fie îndeplinite pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele de reformă și cele de investiții existând o legătură directă între reformele pe care l-am asigurat și le-am asumat prin PNRR cu cele pe care le-am asumat în momentul începerii procesului nostru de aderare la OCDE”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.