Lumea la zi

Candidează Joe Biden pentru un nou mandat în 2024? Democrații sunt reticienți în a-l susține

Biden Sursa foto The Times of Israel
Biden Sursa foto The Times of Israel

În trecut președintele SUA, Joe Biden, susținea că își propune să își depună candidatura pentru un nou mandat prezidențial în 2024, însă, într-un interviu dat pentru CNN, se pare că acesta s-a răzgândit, sau cel puțin, că nu este sigur în această privință. În timp ce președintele ia această posibilitate în considerare, sondajele arată că majoritatea democraților vor un alt candidat la alegerile din 2024.

Într-un interviu cu Scott Pelley de la CBS pentru emisiunea 60 Minutes, difuzat duminică, Biden a declarat că există „o mare varietate de considerente care intră în joc” atunci când se ia în considerare o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Pelley l-a întrebat pe Biden despre angajamentul său de a candida în 2024 și dacă „anumite condiții” ar putea afecta această alegere. „Rămâne de văzut”, potrivit președintelui Joe Biden, dacă va candida din nou în 2024. Biden a spus că este „mult prea devreme” pentru a lua această decizie și s-a declarat „un mare respectuos al sorții”.

„Și astfel, ceea ce fac este să-mi fac treaba. Îmi voi face treaba asta”, a spus el. „Și în intervalul de timp care are sens după acest următor ciclu electoral aici, mergând spre anul viitor,  o să iau o hotărâre cu privire la ce să fac.”.  Pelley l-a întrebat pe Biden dacă s-a hotărât în această privință. „Așa cum am declarat de la început, intenționam să mai candidez o dată. Dar tot ceea ce este, a remarcat Biden, este o intenție. „Dar este sigur că voi candida din nou? Asta este încă în aer.”, a răspuns președintele american, conform Insider.

Atâta timp cât își menține sănătatea, Biden a indicat că va candida din nou în decembrie. Casa Albă a insistat, de asemenea, că Biden intenționează în continuare să candideze. Dacă Biden, care va împlini în curând 80 de ani, va candida și va câștiga, își va depăși propriul record de cel mai în vârstă președinte în funcție al SUA.

Democrații nu îl mai vor pe Biden

În timpul campaniei electorale din 2019 Biden a susținut că își propune să îndeplinească toate promisiunile făcute într-un singur mandat. Însă, retragerea dezastruasă din Afganistan și animozitățile dintre acesta și congresmenii republicani l-au determinat pe Biden să declare că își dorește un nou mandat.

Subiectul posibilei candidaturi a lui Biden în 2024 este unul sensibil pentru Casa Albă și Partidul Democrat, în condițiile în care sondajele arată că majoritatea americanilor sunt îngrijorați de vârsta acestuia și că majoritatea alegătorilor democrați ar prefera un alt candidat. La 79  de ani, Biden este deja cel mai în vârstă președinte din istoria Americii și ar avea 86 de ani la finalul unui al doilea mandat, dacă va fi reales.

Majoritatea  democraților doresc ca altcineva decât președintele Joe Biden să fie candidatul partidului lor la Casa Albă în 2024, potrivit unui nou sondaj. Doar 26% dintre democrați au declarat că l-ar prefera pe Biden ca și candidat al partidului lor, iar 64% au spus că vor să vadă pe altcineva în fruntea listei, potrivit sondajului realizat de The New York Times/Siena College Research Institute în rândul alegătorilor înregistrați.