Infofinanciar > Info > Când va fi România lovită de „marele cutremur”? Avertismentul expertului Nicolae Noica
Info

Când va fi România lovită de „marele cutremur”? Avertismentul expertului Nicolae Noica

Cutremur 77.v1 0 AGERPRES
Foto: agerpres.ro

Cutremurele din Turcia ne-au cam speriat, știut fiind că România are un număr record de clădiri șubrede, probabil cele mai multe din orașele Europei, după Istanbul. Bineînțeles, suita de zdruncinături din Gorj a venit să toarnn gaz peste foc și să ne dubleze întrebările.

Coșmarul prin care au trecut Bucureștii în 1977 ar putea fi repetabil și numai prin asta ne-ar mai trebui să trecem…

Prof. dr. ing. Nicolae Noica spune că, în teorie, cutremurele de pământ de magnitudini mari se produc în România, statistic vorbind, cu o anumită ciclicitate, iar asta nu face decât să ridice problema protecţiei antiseismice la nivel de siguranţă naţională.

Din 40 în 40 de ani, sau mai mult

Prof. dr. ing. Nicolae Noica este membru de onoare al Academiei Român, El a mai explicat că  România, fiind este ţară seismică, că problema siguranţei la cutremure ar trebui rezolvată „în timp, nu doar din când în când să vorbim”.

„În ultima vreme, toată lumea spunea că cutremurele sunt la 40 de ani, trecând de la ceea ce s-a întâmplat în 1940, 1977 şi, împreună cu colegii, am încercat să facem o situaţie statistică, din cărţi vechi, din documente. (…) Din toate aceste cercetări şi studii pe care le-am făcut, se pare, cu un grad de aproximaţie destul de mare, la următorul cutremur să ne aşteptăm în jurul anului 2035. N-am vrut şi nu vrem să spunem mereu acest lucru, pentru că, pe de o parte, mai liniştim oamenii şi asta ar fi bine, dar, pe de altă parte, îi lăsăm în indiferenţă totală pe cei care administrează şi care nu vor să se implice în rezolvarea acestor probleme”, a  declarat Noica.

 „Marea problemă va fi ce se va întâmpla după cutremur”

„Deci, vrem, nu vrem, în România cutremure vor fi, iar marea problemă este că un nou cutremur va afecta multe din clădirile peste care au trecut cutremure în 1940, 1977 şi la un nou cutremur marea problemă, după mine, va fi ce se va întâmpla după cutremur”, a mai spus specialistul.

„Repet, ea solicită sume de bani, investiţii, dar pe lângă celelalte şi pricepere. Eu tot spun că, dacă o să mergem pe sistemul de licitaţii care întinde lucrarea respectivă pe nu ştiu ce perioadă, n-o să reuşim să facem niciodată”, a insitat expertul Nicolae Noica

Marele cutremur

În seara zilei de vineri 4 martie 1977, România a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Precedentul mare seism din secolul al XX-lea produs în România avusese loc la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21.21, a avut o magnitudine Mw (magnitudine-moment) de 7,4 şi s-a produs la o adâncime de 94 km, se aminteşte într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) din 25 februarie 2022. Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti). Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi, potrivit comunicatului menţionat.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.