Infofinanciar > Info > Cum stă România la capitolul polițe de asigurare împotriva dezastrelor. Bucureștiul, liderul clasamentului
Info

Cum stă România la capitolul polițe de asigurare împotriva dezastrelor. Bucureștiul, liderul clasamentului

polita de asigurare casa PDA, sursă foto Economica.net
sursă foto Economica.net

În România doar 20% din locuințe au o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), mai precis 1,85 milioane de locuințe, conform datelor Ziarului Financiar.

Bucureștiul împreună cu județul Ilfov aveau la finalul lunii ianuarie mai multe polițe obligatorii de asigurare a locuinței decât toată zona rurală din România, 475.000 față de 461.000. Județul cu cele mai multe polițe, după București – Ilfov, este Timișul, cu peste 97.000 de polițe PAD, fiind urmat de Cluj, cu aproape 88.000, Brașov cu peste 86.000, și Prahova, cu 71.660 de polițe.

Județele cel mai slab asigurate

La capătul celălalt al clasamentului se află județul Teleorman cu doar 14.000 de polițe PAD, urmat de Giurgiu cu 13.700, Ialomița cu 12.600, Călărași cu 12.300 și Mehedinți, ultimul din țară, cu aproape 12.000 de polițe PAD, fiind cel mai prost asigurat județ de dezastrele naturale.

„Dacă ar fi să considerăm că numărul de poliţe de locuinţe care conţin poliţe obligatorii şi facultative este mult mai mic decât numărul de poliţe obligatorii. În momentul de faţă sunt cam 1,6 milioane de poliţe facultative, este o diferenţă de 250.000 locuinţe care nu ar avea decât o poliţă obligatorie, conform statisticilor noastre“, a spus recent Nicoleta Radu, CEO al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Datele publicate în ediția print a Ziarului Financiar arată că doar 20% din locuințele din România au polițe de asigurare, iar deficitul de protecție al locuințelor este mai mare în zona rurală decât în cea urbană. Asta înseamnă că 7,7 milioane de locuințe sunt vulnerabile la dezastrele naturale, fie că este vorba de cutremure, cum au fost în ultimele săptămâni în Gorj, fie inundații sau alunecări de teren, fenomene naturale des întâlnite la noi în țară.

Interesul românilor pentru polițele de asigurare a crescut

Fiecare proprietar de locuință este obligat prin lege să aibă o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale, însă la noi în țară legea nu este aplicată, iar în cazul unor evenimente nefericite, 80% dintre locuințe nu au nicio plasă de salvare. Pe de altă parte, ele nu vor putea să beneficieze de ajutor din partea statului român în cazul unui cutremur devastator, inundații sau alunecări de teren.

În spațiul rural polița de asigurare costă între 10 și 20 de euro pe an, iar în cazul unui eveniment nefericit, despăgubirea poate ajunge de la 10.000 până la 20.000 de euro.

Totodată, conform unei analize realizate de UNSAR, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, interesul românilor pentru asigurările de locuințe a crescut semnificativ în ultimele trei săptămâni. Numărul de oferte emise pentru acest tip de asigurări a crescut cu 170%.

Materialul a fost publicat în ediția fizică a Ziarului Financiar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.