Info

Când se vor opri creșterile de preț în România

cresteri preturi playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

România se confruntă de luni bune cu creșteri de preț, scumpirile fiind unele în lanț. Cauzele acestui fenomen sunt numeroase: de la comerțul îngreunat al cerealelor ucrainiene, la limitarea resurselor de gaz rusesc. Cei care au suferit cel mai mult pe acest plan au fost românii simpli care au avut multe probleme de întâmpinat, chiar dacă Guvernul a încercat, pe ici pe colo, să vină cu ajutoare și cu suplimente financiare.

Foarte mulți își pun acum întrebarea „Când se vor opri creșterile de preț în România?” când văd prețurile de la raft sau bonul fiscal de la benzinărie unde banii pe care îi lasă sunt semnificativ mai mulți decât în ultimii ani. La această întrebare nu se poate da cu exactitate un răspuns clar până la momentul de față.

O ușoară scădere de prețuri se observă, totuși, la pompă, unde finele lunii septembrie vine cu o ieftinire mică la carburanți. Ținem să menționăm că la aceste sume, se scade valoarea de 50 de bani per litru, ajutor oferit de către Guvernul României prin ordonanță de urgență încă de la începutul verii.

Creșterile de preț la energie, stopate de plafonare

Tot guvernanții au venit cu anunțul că vor continua plafonarea de prețuri la energie electrică până în luna august a anului 2023. Însă situația este cu dus și întors, asta pentru că numeroși români vor avea facturi mari la energie electrică din cauza creșterilor de prețuri. Ordonanța dată de Guvernul de la Palatul Victoria spune clar că doar cei care au un consum lunar de 255 de kilowatti oră vor avea facturile compensate, comparativ cu Ordonanța precedentă unde valoarea era de 300 de kilowatti.

De asemenea, românii care locuiesc la bloc vor întâmpina creșteri de preț iarna aceasta pentru gigacalorie, anul 2022 fiind primul după 11 ani când se produce acest fenomen. Astfel, în mod practic, pentru un un apartament de două camere în care locuiesc două persoane și fiecare ar consuma 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă, costul din ianuarie pentru energia termică va ajunge la suma de 242 de lei.

Iohannis este clar: NU se vor ieftini alimentele

„Nu cred că în România vom avea o criză alimentară, nici în Europa. Vom avea însă o creștere a prețurilor unor alimente”, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul unui summit ținut la New York. „Trebuie să fim foarte conștienți că această criză alimentară va lovi mai întâi statele mai sărace. Faptul că ne implicăm să prevenim o criză globală e un semn de solidaritate”.

„Pentru români nu trebuie să apară semne de întrebare, nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raţionaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ţine preţurile la un nivel pe care românii şi-l pot permite”, a spus șeful statului român la același eveniment, vorbind despre creșeterile de prețuri din România.