Info

Pensii majorate pentru și mai mulți români! Legea a fost deja promulgată de Klaus Iohannis

evz.ro
sursă foto: evz.ro

Angajații din România primesc o veste foarte bună. S-a anunțat recent că încă două categorii de lucrători vor avea parte de pensii mai mari de pe urma recunoașterii vechimii în muncă. Legea a fost deja promulgată de președintele României, Klua Iohannis.

În acest caz, sunt vizați medicii de familie şi medicii stomatologi. Recent, s-a ajuns la hotărârea ca vechimeaacestora în muncă să fie recunoscută atât în momentul angajării, dar și la încadrarea în grila de salarizare. Totul a pornit în urma unei inițiative a celor de la Uniunea Salvați România (USR), partid politic care a cerut completarea Legii nr. 95/2006 ce face referire la reforma din domeniul sănătății, iar un punct descria exact sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare.

Bineînțeles, ecistă și anumite condiții pentru ca recunoașterea vechimii în muncă să fie recunoscută fără probleme. Astfel, medicul trebuie să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și să aibă cabinetul activ, potrivit informațiilor venite din partea USR.

Gripa, principalul motivator

„România este în stare de alertă din cauza gripei și vedem direct cât de importante sunt cabinetele medicale școlare, inclusiv cele din grădinițe, și cât de importanți sunt medicii de familie”, se mai arată în mesajul transmis de către partidul politic.

Această nouă modificare a legii vizează astfel circa 12.000 de medici de familie și 16.000 de medici stomatologi. În plus, se permite de acum și mărirea numărului de cabinete școlare prin corecta încadrare în grila de salarizare. Situația în acest caz nu era una foarte fericită, căci în România există mai puțin de 1.000 de cabinete la grădinițele din urban și doar 75 în rural (22 în grădinițe și 53 în școli). „Acestea sunt responsabile de triaj, dar și de prevenție”, a declarat deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii, citată de antena3.ro.

Se rezolvă astfel o problemă destul de grea în România, căci până acum foarte mulți medici aveau parte de impedimente când venea vorba de angajare într-un loc care cerea o anumită vechime în muncă, iar acestuia nu îi era recunoscută pe măsură. Pe lângă asta, intervenea și salarizarea, care, la fel, depinde foarte mult de vechimea pe care o ai ca medic.

Medicii români, în cifre

Potrivit Institunului Național de Statistică, în România, aveam în anul 2019 o medie de un medic la 307 lucuitori, iar în mediul rural erau atunci chiar și de patru ori mai puține unități sanitare decât în mediul urban.

„Recunoașterea vechimii în muncă a medicilor și a stomatologilor face parte din pachetul USR de sprijin pentru munca independentă și flexibilă, alături de recunoașterea vechimii în muncă a PFA-urilor (lege promulgată) și a medicilor psihologi și a asistenților sociali (lege adoptată de Senat).

În sprijinul încurajării muncii flexibile, USR a depus și un proiect de lege pentru eliminarea suprataxării contractelor part-time. Runda de finanțare introdusă de USR în PNRR pentru cabinetele de medicină de familie va aduce de asemenea milioane de euro pentru dotarea și renovarea acestora”, se menționează în finalul comunicatului de presă al celor de la USR.