Infofinanciar > Lumea la zi > Cancelarul Nehammer își menține poziția! „20.000 dintre migranții sosiți în Austria au trecut prin România”
Lumea la zi

Cancelarul Nehammer își menține poziția! „20.000 dintre migranții sosiți în Austria au trecut prin România”

Karl Nehammer, Sursă foto: EPA-EFE
Sursă foto: EPA-EFE

Cancelarul austriac și șeful guvernului de la Viena, Karl Nehammer, a susținut din nou joi dimineață la Bruxelles că o parte dintre migranții ajunși în țara sa au trecut în prealabil prin România. De asemenea, oficialul a subliniat că Austria nu are nimic în mod special cu țara noastră, menționând că își dorește doar să rezolve problema migrației.

Declarațiile lui Nehammer au fost rostite înaintea convocării Consiliului European, unde președintele României Klaus Iohannis va încerca să ridice problema blocării aderării României și Bulgariei la Schengen.

„Austria crede că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu este vorba despre o țară împotriva celeilalte, ci despre o problemă de securitate”, a spus cancelarul austriac.

Nehammer: Peste 75.000 de migranți în Austria

Karl Nehammer a precizat că în statul său se află în prezent mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate, dintre care 20.000 au trecut prin România, scrie Libertatea.

„De unde știm asta? Din anchetele poliției austriace”, a completat oficialul.

Chiar dacă cifrele au fost respinse de Guvernul de la București, cancelarul austriac a insistat: „Știți că Poliția Română îi cunoaște pe cei înregistrati în România. În Austria am înregistrat un număr uriaș”.

Schengen nu e pe agenda CE

Liderii Uniunii Europene se vor reuni joi în cadrul Consiliului European de la Bruxelles pentru a discuta despre războiul din Ucraina, criza energetică, economia continentului, dar și despre securitatea și apărarea Europei.

Însă, chiar dacă pe agenda întrunirii nu se află în mod explicit extinderea spațiului Schengen, șeful statului de la București va încerca să ridice acest subiect în cadrul discuțiilor. Acest lucru a fost comunicat deja de cabinetul președintelui Consiliului European, Charles Michel, tuturor statelor membre.

„Înțeleg poziția din Bulgaria și România, probabil vom avea ocazia să schimbăm opinii pe tema situației și sper că va fi posibil să avem un semnal că în următoarele luni vom lucra într-un spirit pozitiv pentru a face progrese”; „Nu vom avea o dezbatere formală, dar presupun că tema va fi discutată azi în Consiliul European”, a subliniat Michel, potrivit Libertatea.

Propunerea, lansată de Iohannis după JAI

Inițial, anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis luni, la câteva zile după ce Austria și Olanda au respins aderarea României și a Bulgariei la zona Schengen.

„Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European”, a precizat la începutul săptămâni liderul de la Cotroceni.

Însă, Iohannis nu crede că situația aderării noastre la Schengen va fi rezvolată așa de rapid.

„Un nou vot va fi doar când se reunește iar consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a mai adăugat președintele.

Iohannis a adus în discuție din nou această inițiativă miercuri, însă, fără a vorbi despre un calendar clar pentru aderare.

Figurile europene, familiarizate cu procesul de negociere al aderării la spațiul Schengen, au menționat că un scenariu pozitiv pentru România la acest Consiliu ar fi cel în care una dintre concluziile finale ale summitului va menționa susținerea statelor membre pentru eventuala aderare a României și Bulgariei la Schengen.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.