Infofinanciar > Lumea la zi > California a ajuns o piață izolată la capitolul combustibil! Este un caz aparte în SUA
Lumea la zi

California a ajuns o piață izolată la capitolul combustibil! Este un caz aparte în SUA

California gaz combustibil (sursă foto: ABS News)
sursă foto: arhiva companiei

În California se înregistrează unele dintre cele mai mari prețuri la benzină din Statele Unite ale Americii. Media națională pentru un galon (o unitate de măsură folosită în cazul lichidelor) de benzină standatd era de 3,40 dolari joi, 7 martie. În California, media a fost de 4,87 dolari, mai mult decât în orice alt stat.

Iar acest preț depinde de mai mulți factori. Se regăsesc pe această listă costurile de rafinare, taxele, distribuția și marketingul. Dar, într-un peisaj mai amplu, taxele ridicate sunt parțial de vină în California. Statul are cele mai mari taxe pe benzină din țară. Dar povestea nu se rezumă la atât.

California – o piață izolată

California cere un amestec special de benzină care reduce poluarea. Și, astfel, costă mai mulți bani. „California a înregistrat, de asemenea, o scădere de 66% a numărului de rafinării în funcțiune față de situația de acum 40 de ani”, a declarat Patrick De Haan, șeful departamentului de analiză petrolieră al GasBuddy. „Așadar, sunt mai puține rafinării care produc acest amestec special de benzină”.

California deține, astfel, o piață izolată a rafinăriilor. Amestecul special de combustibil care este consumat în California este produs de 11 rafinării importante din cadrul statului. „Nu multe alte state folosesc același amestec de combustibil, ceea ce limitează aprovizionarea Californiei atunci când are loc o întrerupere, când există o problemă la una dintre rafinăriile noastre”, a declarat Anlleyn Venegas, specialist senior în afaceri publice la AAA (Asociația Americană de Automobile), pentru CNBC.

Piața izolată înseamnă că orice întrerupere va duce la volatilitate în ceea ce privește prețurile la pompă. „O parte din cauzele pentru care prețurile au fost atât de ridicate este faptul că statul California a restricționat cu adevărat capacitatea rafinăriilor de a se extinde și de a se dezvolta”, a spus De Haan. „California a fost, mai degrabă, ostilă extinderii rafinăriilor sau investițiilor din industria petrolieră. S-a încercat să le îndepărteze și să facă tranziția Californiei către mai multe vehicule electrice”.

Cât cheltuie americanii din California pe combustibil

California plănuiește să interzică vânzarea de noi mașini pe benzină până în 2035. Asta pe măsură ce trece la vehicule mai puțin poluante. Un sfert din mașinile noi vândute în California în 2023 vor fi aportate a fi vehicule cu emisii zero, potrivit Comisiei pentru Energie din California. „Prețul ridicat al benzinei încurajează într-adevăr o mai mare adoptare a vehiculelor electrice”, a declarat De Haan. „Faptul că americanii sunt loviți de prețuri de 5 și 6 dolari pe galon în California probabil că accelerează această schimbare”.

În 2023, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat o nouă lege pentru a combate presupusele prețuri exagerate la pompă. Legea are ca scop creșterea transparenței în industria petrolului și a gazelor. S-a creat un organism de supraveghere independent numit Divizia de supraveghere a pieței petroliere. „Nu a avut un impact prea mare”, a spus De Haan. „Dar cred că, în lunile următoare, probabil că vor exista mai multe discuții pe această temă”.

Familiile cheltuiesc mii de dolari pe benzină în fiecare an. În 2022, cheltuielile anuale medii pe unitate de consum pentru benzină și alți combustibili au fost de 3.120 de dolari, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Acest număr a crescut cu 45,3% față de 2021. deoarece mai multe persoane au reluat deplasările după pandemie și prețurile combustibililor au crescut. „Adoptarea unui comportament anume de a conducere și îmbunătățite acestora în timp pot contribui la economii semnificative”, a declarat Venegas, citat de CNBC.