Infofinanciar > Lumea la zi > Macedonia este cea mai poluată țară din Europa. Poluarea aerului a devenit o problemă-cheie
Lumea la zi

Macedonia este cea mai poluată țară din Europa. Poluarea aerului a devenit o problemă-cheie

Poluarea aerului Sursa foto dreasmtime.com
Sursa foto dreamstime.com

Europa se confruntă cu o ,,gravă criză de sănătate publică”. Aproape toată lumea de-a lungul continentului trăiește în zone cu nivele periculoase de poluare a aerului.

98% din populație trăiește în zone cu poluare cu particule fine extrem de dăunătoare care depășesc ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului depășește de peste două ori ghidurile OMS.

Poluarea aerului a devenit o problemă-cheie

Țara cel mai afectată din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi dintre oameni  trăiesc în zone cu mai mult de patru ori limita OMS pentru PM2.5.

În timp ce în patru zone aerul este poluat de aproape  șase ori mai mult. Inclusiv în capitala Skopje. Europa de Est este mai afectată decât cea de Vest, cu excepția Italiei. Unde peste o treime din cei din valea Po și din zonele învecinate din nordul țării respiră aer de patru ori limita OMS.

The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a produce o hartă interactivă care dezvăluie zonele cel mai afectate din continent.

Măsurătorile se referă la PM2.5 – particule minuscule în aer, în mare parte produse din arderea combustibililor fosili. Unele dintre acestea putând trece prin plămâni și ajunge în fluxul sanguin, afectând aproape fiecare organ din corp.

Ghidurile actuale ale OMS afirmă că concentrațiile anuale medii de PM2.5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3).

400.000 de decese anual în întregul continent

Noua analiză a arătat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care respectă această limită. Experții spun că poluarea cu PM2.5 provoacă aproximativ 400.000 de decese anual în întregul continent.

,,Aceasta este o gravă criză de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie ambientală la Universitatea Utrecht, care a condus echipa de cercetători din întreaga Europă.

Datele mai arată:

  • Aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – au de peste două ori ghidurile OMS.
  • Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu de patru ori mai mult decât cifra OMS.
  • În Germania, trei sferturi din populație trăiesc cu mai mult de două ori ghidul OMS.
  • În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța de 37%.
  • În Marea Britanie, trei sferturi din populație trăiesc în zone în care expunerea este între unu și două ori ghidul OMS, cu aproape un sfert mai mult de două ori limita respectivă.
  • Aproape 30 de milioane de europeni trăiesc în zone cu concentrații de particule fine de cel puțin patru ori ghidurile OMS.
  • În Suedia, dimpotrivă, nu există nicio zonă unde PM2.5 să atingă de două ori cifra OMS.
  • Unele zone din nordul Scoției se numără printre puținele din Europa care se încadrează sub aceasta.

Poluarea aerului a devenit o problemă în Europa

Traficul, industria, încălzirea locuințelor și agricultura sunt principalele surse de PM2.5. Impactul este adesea simțit în mod disproproporționat de comunitățile cele mai sărace.

Poluarea aerului a devenit o problemă-cheie în Europa. UE este sub presiunea de a face mai mult pentru a aborda creșterea crizei de sănătate publică.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat pentru adoptarea ghidurilor OMS privind PM2.5 până în 2035.

Legea, care trebuie încă finalizată în negocieri cu consiliul, ar stabili o limită legală pentru concentrațiile anuale de PM2.5.

Experții spun că este necesară o acțiune urgentă. Ei indică o creștere a probelor care arată că poluarea aerului afectează aproape fiecare organ din corp.

Este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, de la boli de inimă și plămâni la cancer și diabet. Dar și depresie și boli mintale la afectare cognitivă și greutate mică la naștere.

Un studiu recent a descoperit că poluarea aerului este responsabilă pentru 1 milion de avorturi spontane pe an. În timp ce altul a constatat că tinerii care trăiesc în orașe au deja miliarde de particule toxice în inimile lor.

Dr. Hanna Boogaard, expertă în poluarea aerului în Europa a declarat că noua analiză este crucială pentru a contribui la informarea dezbaterii despre poluarea aerului

,,Aceste decese sunt prevenibile, iar estimarea nu include milioane de cazuri de boli non-fatale. Ani trăiți cu dizabilități, spitalizări atribuibile sau efecte asupra sănătății datorate altor poluanti”, conform theguardian.com.