Infofinanciar > Lumea la zi > Cadou pentru Netanyahu din partea Guvernului! Cum a încasat premierul 270.000 de dolari
Lumea la zi

Cadou pentru Netanyahu din partea Guvernului! Cum a încasat premierul 270.000 de dolari

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Sursă foto: The Hindu

Miniștrii cabinetului israelian au avansat duminică un proiect de lege care îi va permite premierului Benjamin Netanyahu să păstreze o donație de 270.000 de dolari. Prim-ministrul a primit această sumă de bani de la o rudă pentru a-și plăti facturile, asta în timp ce se luptă cu acuzațiile de corupție, momente în care avea conturile blocate.

Proiectul de lege face parte dintr-o propunere de revizuire a sistemului juridic israelian înaintată de noul guvern al lui Benjamin Netanyahu. Planul a atras proteste violente timp de peste două luni în Israel, cele mai mari din ultimii ani. Premierul este judecat de aproape trei ani pentru acuzații de fraudă, abuz de încredere și luare de mită. El neagă orice faptă ilegală și spune că acuzațiile fac parte dintr-o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de presă.

Anul trecut, Înalta Curte din Israel l-a obligat pe Netanyahu să returneze sumele de bani primite de la un văr decedat pentru a acoperi cheltuielile pentru el și soția sa, Sara.

Soția premierului, în centrul atenției

Sara Netanyahu a devenit ținta protestelor săptămâna trecută, când demonstranții s-au adunat în fața unui salon din Tel Aviv, unde se coafează soția premierului. Zeci de ofițeri de poliție au fost chemați să o escorteze afară din salon.

Iar recent, duminică, 5 martie, Comitetul ministerial pentru legislație a aprobat un proiect de lege care le-ar permite funcționarilor publici să accepte donații pentru facturi juridice sau medicale, în ciuda obiecțiilor vocale ale procurorului general al țării, care a afirmat că acest lucru ar promova corupția. Un comitet din Knesset, parlamentul israelian, a avansat, de asemenea, proiecte de lege pentru a reduce puterea de control judiciar a Curții Supreme și pentru a da Parlamentului posibilitatea de a anula deciziile Înaltei Curți.

Cine are dreptate

Aliații lui Netanyahu spun că aceste schimbări sunt necesare pentru a reduce puterea judecătorilor nealeși. Chiar și așa, criticii, foarte vocali în ultimele două luni, spun că aceste modificări vor aduce dezechilibre în sistem, căci puterea va fi concentrată în favoarea majorității aflate la putere, Curtea Supremă va ajunge cu timpul o instituție inutilă. De asemenea, ei spun că Netanyahu, în calitate de acuzat penal, face parte dintr-un conflict de interese acum, după toate aceste tensiuni la nivel popular.

Aceste proiecte de lege vor fi acum aduse în fața Parlamentului israelian pentru primul dintre cele trei voturi necesare pentru a fi adoptate ca lege.

Criticile din America

Subiectul scandalului din Israel ajunge până în statele Unite ale Americii, de unde premierul primește un mesaj important. Michael Bloomberg, miliardar și fost primar al New York-ului îl îndeamnă pe Netanyahu să „încetinească” legislația și spune că acum îi înțelege pe cei care retrag anumite fonduri și investiții din Israel.

„Guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu se înțelege foarte bine cu dezastrul” prin încercarea de a-și revendica puterea care ar fi mai presus orice și „pune în pericol alianțele Israelului din întreaga lume, securitatea țării în contextul din regiune, economia internă și însăși democrația pe care a fost construită țara”, a avertizat Bloomberg, citat de The Times of Israel

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.