Infofinanciar > Info > Bugetul programului Rabla este aproape epuizat! Mai sunt doar câteva fonduri disponibile
Info

Bugetul programului Rabla este aproape epuizat! Mai sunt doar câteva fonduri disponibile

Rabla Sursa foto AutoExpert.ro
Sursa foto: AutoExpert.ro

Programele Rabla și Rabla Plus au fost foarte căutate în acest an, iar ca urmare, bugetul se epuizează cu o rapiditate extraordinară. Pe site-ul afm.ro încă sunt disponibile listele cu ajutorul cărora cetățenii care vor să participe la program pot afla în timp real ce fonduri mai mult disponibile pentru persoane fizice și juridice. 

Administrația Fondurilor pentru Mediu a făcut publică lista cu dosare aprobate în cadrul programelor de finanțare pentru casarea mașinilor vechi, Rabla Clasic și Rabla Plus, pe data de 15 mai, în urma comitetului de Avizare. 

Programele Rabla au avut succes 

Pentru programul „Rabla Clasic” au fost aprobate aproximativ 455 de doare pentru un număr de 890 de autovehicule și 24 de motociclete. De asemenea a fost înregistrată și o contestație pentru 2 autovehicule.  

În cadrul programului de finanțare „Rabla Plus”, lista publicată conținea 11 contestații aprobate de către comisia de analiză și 28 de ecotichete, dintre care 25 erau pur electrice și 3 electrice hibride. 

Lista de analiză a dosarelor acceptate în cadrul programelor de finanțare în urma casării de mașini cu o vechime mai mare sau egală de 15 ani este publicată și se poate consulta pe platforma www.afm.ro, în secțiunile aferente fiecărui program, astfel informații suplimentare referitoare la proiecte se găsesc în secțiunile „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. 

Bugetul pentru persoane fizice din categoriile de finanțare PSIPAN, Pve-Electric și Pve-Hibrid care ar urma să fie deblocate, a ajuns în acest moment la 0, astfel nefiind sume disponibile pe viitor, iar odată ce ultimele sume aflate acum în circulație se epuizează, programele vor sista. 

Valabilitatea notei de înscriere din cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii este necesar să deruleze toate procedurile necesare achiziției unui autovehicul nou. 

Care este bugetul rămas pentru programele de casare  

Din bugetul disponibil momentan pentru persoane fizice, mai sunt disponibile sume de 54.510.000 lei pentru fondul PSIPAN, 5.157.000 lei pentru fondul PVE-Electric și 23.240.000 pentru PVE-Hibrid. 

Iar pentru persoane juridice, sumele disponibile sunt de 124.298.000 pentru fondul PSIPAN, 118.179.000 pentru PVE-Electric și 28.042.000 pentru PVE-Hibrid, potrivit RomâniaTV.

Valoarea unui ecotichet acordat în cadrul programelor de finanțare este de aproximativ 52.000 de lei. Acest ecotichet se acordă pentru achiziția unui autovehicul nou a cărui valoare depășește 75.000 de euro, cu TVA inclus. 

În plus, ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este de 26.000 de lei, la care se poate adăuga și un ecobonus în valoare de 1.500 de lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației sau dacă are o normă de poluare Euro 3 sau inferioară. 

Bugetele totale care au fost acordate în cadrul acestor programe a fost de 1.3 miliarde de lei, dintre care 560 de milioane au fost încadrate în programul Rabla Clasic și 780 de milioane de lei pentru programul Rabla Plus. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.