Infofinanciar > Info > Rabla Clasic și Rabla Local oferă noi oportunități! Care este categoria de cetățeni de pe noile liste
Info

Rabla Clasic și Rabla Local oferă noi oportunități! Care este categoria de cetățeni de pe noile liste

Rabla Local, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat pe data de 28 aprilie liste noi în care au fost introduse și dosare noi aprobate în cadrul programelor de casare a autovehiculelor vechi: Rabla Clasic și Rabla Plus. 

AFM a aprobat peste 500 de dosare pentru aproximativ 1.030 de autovehicule și 20 de motociclete pentru Rabla Clasic, iar lista nouă pentru Rabla Plus conține aproape 740 de dosare noi acceptate. 

AFM publică și contestațiile din Programul Casa Verde Fotovoltaice 

Administrația Fondului pentru Mediu urmează să publice și noua lista în care vor fi incluse cele 11 contestații depuse, care au fost anterior aprobate, din cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. 

Lista acestor dosare acceptate în cadrul programului de finanțare pentru panourile fotovoltaice pentru domiciliile românilor vor fi publicate pe site-ul oficial www.afm.ro, și se pot regăsi în secțiunea aferentă programelor de finanțare Rabla Clasic, Rabla Plus și Sisteme fotovoltaice. 

Data de începere a programului Rabla Clasic a fost 24 martie, și va fi în desfășurare până pe data de 20 septembrie a anului viitor, pentru persoane fizice dar și pentru cele juridice. 

În cadrul programului Rabla Clasic, beneficiarii pot primii un voucher de 7.000 de lei în urma casării unui vehicul vechi sau un voucher de 10.000 de lei pentru casarea a două vehicule uzate, cu o vechime egală sau mai mare de 15 ani. 

Cum se vor desfășura programele de casare a autovehiculelor  

Pe lângă aceste sume, beneficiarii por primii și ecobonusuri suplimentare, în cazul în care se îndeplinesc anumite condiții. Pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației sau care are o normă de poluare egală sau inferioară cu Euro 3, beneficiarul poate primii un bonus în valoare de 1.500 de lei. 

Un ecobonus de 1.500 de lei poate fi încasat de către un beneficiar și pentru cumpărarea unei mașini cu un motor care generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 120 g CO2/km în regim WLTP sau pentru achiziția unei mașini noi cu sistem GPL/GNC.    

Suma de 3.000 sub formă de bonus poate fi încasată dacă beneficiarul achiziționează un autoturism nou cu sistem hibrid, potrivit RomâniaTV.

Iar în cadrul programului Rabla Plus, beneficiarii pot încasa vouchere pentru achiziționarea unui autovehicul nou, 100% electric. Astfel, se poate încasa un ecotichet de 26.000 de lei pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80 g CO2/km în regim WLTP, cu condiția obligatorie a casării unei mașini vechi, un ecotichet de 29.000 de lei, pentru achiziția unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 80g CO2/km în regim WTLP, cu condiția obligatorie a casării a 2 mașini vechi, un ecotichet de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat sau un ecotichet de 54.000 de lei  pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.