Info

Salariile mărite ale bugetarilor! Guvernul României a făcut calculele

Cresc-salariile-playtech.ro
sursa foto playtech.ro

În luna august, premierul Nicolae Ciucă a decis majorări salariale în sectorul bugetar, această creștere, potrivit oficialilor, a fost cauzată de factori externi, cum ar fi fi războiul din Ucraina sau pandemia de COVID-19 și de factori interni, cum ar fi creşterea preţurilor.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 15/2022 „pentru stabilirea unor măsuri în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice”,inițiată de Ministerul Muncii și adoptată de Guvern,  autoritățile au acordat o pătrime „din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”, scrie RomâniaTV.

Bugetarii au beneficiat din luna septembrie de un spor de 25% la salariu, din restul rămas neacordat din legea salarizării bugetare. Potrivit Ministrului Muncii, Marius Budăi, această majorare salarială va consta într-un bonus concret de 150 de lei pentru 1 milion de angajați la stat.

Legea care majorează salariile

„Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și alin. (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeași instituție/autoritate publică pe funcții de același fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale și pentru personalul care avansează în gradația corespunzătoare tranșei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție și indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna iulie 2022”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 15/2022.

„Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine (miercuri-n.r.), în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie la 3.000 de lei.