Info

Budapesta vine un nou plafon! Prețul cartofilor și ouălor este vizat

g4media.ro
FOTO:g4media.ro

Guvernul de la Budapesta introduce un nou plafon, de data această pentru ouă și pentru cartofi. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulias, directorul de cabinet al premierului ungar, în cursul zilei de miercuri. Măsura a fost luată din cauza ratei de inflație care a determinat ca prețurile la alimente să explodeze în luna octombrie.

Executivul maghiar a mai impus în luna februarie a acestui an un preț maximal pentru produsele din lactate, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc și de pui. Politicienii unguri au optat pentru plafonarea prețurilor în scopul de a proteja gospodăriile din țară de creșterea tarifelor, după care au mai intervenit cu plafonul prețurilor la combustibili și ratele la creditele ipotecare.

Guvernul maghiar plafonează prețul ouălor și a cartofilor

În cazul ouălor și cartofilor, prețul de la raft vor fi plafonate la nivelul la care erau în luna septembrie, prețul va fi înghețat doar în cazul magazinelor și supermarketurilor, piețele agroalimentare vor fi exceptate de la această regulă.

Oficialii de la Budapesta au anunțat această măsură în aceeași zi în care instituțiile abilitate au prezentat un raport prin care s-a indicat că rata inflației a crescut până la 21,1%, în aceste condiții Ungaria se apropie din ce în ce mai mult de statele baltice care au înregistrat cele mai mari creșteri a taxei ascunse. Gergely Gulyas, a subliniat la finalul ședinței de Guvern că cea mai mare problemă a Ungariei în momentul de față este inflația, care a crescut din cauza exploziei prețurilor la alimente și cea a facturilor pentru utilități.

De exemplu, prețurile la energie pentru gospodării înregistrat o creștere de 64%, iar cele la alimente s-au majorat cu 40%, mai mult decât dublu față de media din Uniunea Europeană. De asemenea, ungurii sunt nevoiți să scoată din buzunar de două ori mai mulți bani față de anul trecut pentru a-și cumpăra produsele de bază precum pâine, brânză sau ouă, cele din urmă au crescut cu 92% în luna octombrie față de aceeași perioadă a anului trecut.

Inflația din Ungaria va continua să crească până la finalul anului 2022

În aceste condiții cu o inflație accelerată, dublată de deprecierea forintului până la un minim istoric, Banca Națională a Ungariei a fost nevoită să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a hotărât în regim de urgență să introduce o dobândă de 18% la depozitele în forinți.

Executivul de la Budapesta se așteaptă ca rata inflației să crească și în perioada următoare „ În ceea ce priveşte plafoanele la alimente, gama produselor cu un preţ plafonat ar putea fi extinsă, iar Guvernul va lua o decizie în acest sens în zilele următoare. Viitorul acestor plafoane de preţ va fi determinat de inflaţie, care nu a ajuns încă la nivelul maxim”, a declarat Marton Nagy ministrul ungar al Dezvoltării Economice.

Este posibil ca rata inflației în Ungaria să ajungă la 15%, de la un nivel de 14% cât a fost preconizat pentru 2022. Ritmul de creștere a prețurilor va depăși intervalul avut în vedere de Banca Națională a Ungariei, 2-4% chiar și în 2024. Potrivit declarațiilor făcute de Nagy, rata anuală a inflației a un parcurs ascendent și în luna octombrie iar până la finalul anului, taxa ascunsă ar putea ajunge la 25%, atunci când oficialii de la BUdapesta se așteaptă să aibă un punct de inflexiune, potrivit economedia.ro.