Infofinanciar > Info > Budăi anunță eliminarea procentului din PNRR pentru pensii: ”Comisia Europeană a fost de acord”
Info

Budăi anunță eliminarea procentului din PNRR pentru pensii: ”Comisia Europeană a fost de acord”

Marius Budăi sursa foto Realitatea
Sursa foto: Realitatea

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat într-o conferință de presă, duminică, la Iași că are în vedere eliminarea procentului din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru pensii.

El a spus că „în nicio lege a pensiilor din UE” nu scrie că trebuie să fie încadrarea până la un anumit procent.

Conform acestuia, media europeană în ceea ce privește ponderea pensiilor în PIB variază între 12,5% și 13%. România dorește, în principal, rezolvarea nedreptăților.

„Aş merge pe rezolvarea inechităţilor, în principal. Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7%, conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul. Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului. Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord, şi mai ales Banca Mondială a fost de acord şi a spus Comisiei Europene că fiecare stat membru ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice. Bineînţeles, respectând reglementările Tratatului pentru că suntem un stat membru al Uniunii Europene şi suntem un susţinător al proiectului european. Sunt proeuropean convins şi de aceea spun că prin preocupările sale un stat trebuie să aibă independenţa în a-şi decide politicile”, a afirmat Marius Budăi.

Necesitatea renegocierii mai largi a PNRR

„Nu înţeleg de ce în PNRR nu avem niciun euro pentru managementul apei în România, pentru irigaţii. Trebuie să discutăm acest aspect. Nu înţeleg de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie. Şi acest aspect trebuie să fie discutat şi cu siguranţă va fi discutat. Vă spun sincer: nu m-am temut nici când un anumit premier mi-a cerut demisia. Nu mă voi teme nici de acum încolo şi nu voi renunţa”, a susţinut Budăi.

„Este important să ne concentrăm asupra implementării PNRR”

Comisia Europeană dorește flexibilizarea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii.

În cadrul conferinței cu ministrul Muncii, Marius Budăi, comisarul Schmit a afirmat și susținut importanța implementării PNRR.

Reforma pensiilor din PNRR ar trebui să creeze spațiul necesar pentru a permite României să abordeze provocările viitoare legate de demografie și de îmbătrânirea societății. Acestea face trimitere la creșterea gradului de adecvare a pensiilor, în special a celor cu o valoare extrem de mică. Prin punerea în aplicare a PNRR, România trebuie să poate avansa către o traiectorie de creștere economică mai mare. Trebuie să creeze resurse suplimentare pentru a aborda provocările socio-economice. PNRR are în vedere și stabilirea salariului minim și modernizarea sistemului românesc de prestații sociale. Acestea se realizează cu ajutorul venitului minim de incluziune. Acest lucru duce la combateea sărăciei și la creare unor condiții de muncă mai bune.

„I-am explicat domnului comisar european de ce solicit și de ce sunt imperativ când cer flexibilizarea procentului de 9,4 pentru pensii prevăzut în PNRR. Noi vorbim de sistemul public de pensii și am fost de acord amândoi că sustenabilitatea e foarte importantă”, a scris Budăi pe pagina sa de Facebook după întâlnirea cu comisarul european Nicolas Schmit.