Infofinanciar > Info > Bruxelles ar putea interzice importurile de cereale din Ucraina. Anunțul ministrului Agriculturii, Petre Daea
Info

Bruxelles ar putea interzice importurile de cereale din Ucraina. Anunțul ministrului Agriculturii, Petre Daea

Cereale din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro
sursa foto stirileprotv.ro

Pentru a diminua efectele nefavorabile asupra economiilor lor naționale, anumite națiuni din Europa de Est au decis să oprească importurile de produse agricole ucrainene. Fermierii au organizat mai multe proteste în națiuni precum Polonia, Bulgaria și Ungaria pentru a cere încetarea acestor importuri ucrainene, pe motiv că astfel de acțiuni vin cu pierderi financiare enorme.

UE a suspendat taxele vamale și măsurile de apărare comercială în cazul importurile de cereale și alte produse alimentare ucrainene, ca mecanism de sprijin pentru Ucraina în urma începerii războiului. În plus, produsele agricole nu sunt obligate să respecte standardele europene de calitate. Așa numitele „coridoarele de solidaritate” au fost folosite pentru a transfera cantități masive de cereale ucrainene către mai multe țări.

Bruxelles ar putea suspenda importurile de cereale

După începerea războiului, UE a suspendat taxele vamale și restricțiile comerciale ca sistem de susținere a Ucrainei. La acest moment, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnalat că Bruxelles-ul ar putea opri importul de cereale din Ucraina în România. Decizia Comisiei Europene cu privire la vânzarea de cereale și produse conexe din Ucraina a fost clarificată de ministrul Agriculturii, care a precizat detaliile acestei decizii.

Anumite țări europene au ales să impună restricții interne în legătură cu stoparea importurilor ucrainene. Comisia Europeană a semnalat că țările sunt nevoite să ridice aceste restricții unilaterale, pentru a primi suma de bani alocată din fonduri destinate zonelor afectate de aceste fenomene. Conform ministrului, România este protejată și va primi ajutorul financiar indiferent de contextul extern și de asemenea, Comisia Europeană va opri importurile de produse agricole din Ucraina pentru țara noastră.

„România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina şi va primi suma cuvenită pentru a acorda banii respectivi fermierilor cât mai repede cu putinţă, indiferent dacă cele patru ţări ridică sau nu măsurile pe care le-au luat unilateral.” potrivit anunțului făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul unei conferinţe de presă.

România este protejată

Potrivit lui Petre Daea, România așteaptă decizia oficială a Comisiei Europene, care se ocupă de această situație, cu privire la oprirea oficială a importurilor. Dacă celelalte națiuni persistă astăzi și mâine cu susținerea interdicțiilor unilaterale și renunță la ajutorul financiar, România va fi salvată de decizia Comisiei.  Astfel, prin decizia europeană, se va impune o restricție  pentru importurile ucrainene aduse pe teritoriul României, până la data de 5 iunie.

„Se pune întrebarea ce a câştigat România? Da, România a câştigat răspunsul dat de Comisie şi aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu şi, al doilea, să primească imediat suma necesară care îi revine din repartizarea banilor din cei 100 de milioane euro” a adăugat ministrul Agriculturii, conform Realitatea.net .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.