Infofinanciar > Lumea la zi > Britanicii schimbă foaia! Premierul Marii Britanii acordă mai multă putere poliției metropolitane
Lumea la zi

Britanicii schimbă foaia! Premierul Marii Britanii acordă mai multă putere poliției metropolitane

skynews.com
FOTO:skynews.com

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii a pregătit o serie de noi măsuri de gestionare a protestelor, sporind puterea poliției din Anglia și Țara Galilor pe fondul ultimelor perturbări, potrivit agenției de presă Reuters.

În ultima perioadă, teritoriul marii Britanii a fost locul de desfășurarea a mai multor proteste din cauza problemelor de mediu. Zonele importante din Londra au fost blocate iar circulația pe principalele artere a fost blocată.

Toate aceste perturbări au determinat opinia publică să solicite puteri suplimentare poliției pentru a gestiona mai bine conflictele, potrivit economica.net.

Sunak: ”Dreptul de a protesta este un principiu al democrației”

În aceste condiții, guvernul britanic a adoptat o serie de măsuri pentru corectarea acestor situații conflictuale existente încă din anul trecut. Executivul din 10 Downing Street are în vedere adoptarea Legii ordinii publice.

Prezentată anul trecut, proiectul de lege se află în etapa finală de dezbatere în Parlament, însă a fost aspru criticată de organizațiile de apărare a drepturilor civile, reclamând faptul că este antidemocratică și conferă poliției prea multă putere.

Cabinetul premierului Sunak are în vedere amendarea proiectului înainte ca acesta să fie adoptat, în sensul de a extinde definiția legală a „tulburării grave”a ordinii publice și de a permite poliției o mare flexibilitate și situațiile în care pot fi utilizate noile prerogative. Potrivit premierului britanic, Rishi Sunak, ”Dreptul de a protesta este un principiu fundamental al democrației dar nu este unul absolut” declarația a fost făcută public duminică seara.

Legea Ordinii publice este contestată de organizațiile non-guvernamentale

Rishi Sunak a mai atras atenția asupra faptului că  „Nu putem accepta ca proteste organizate de o minoritate puțin numeroasă să perturbe viața publicului obișnuit și vom pune capăt acestui lucru”. Conform guvernului britanic, prevederile, în cazul în care vor fi implementate, vor oferi poliției dreptul să oprească în mod preventiv protestele care generează perturbări.

Shami Chakrabarti, membră laburistă a Camerei Lorzilor a declarat pentru televiziunea britanică BBC faptul că „Poliţia dispune deja de puterile necesare pentru a face arestări şi a-i dispersa pe oameni. Mă tem că (proiectul de lege) ar face ca orice protest paşnic să fie tratat ca fiind terorism”.

Noile prevederi ale actului normative au la bază Legea poliției adoptată în aprilie 2022, care a generat o serie proteste ample, potrivit economedica.net.

Nemulțumirile sunt manifestate de profesorii din Scoția, șoferii de autobuz din Anglia, asistentele medicale și Serviciul de Ambulanță din Marea Britanie care au solicitat salarii mai mari amenințând cu sistarea activității.

Majoritatea britanicilor consideră majorarea salariaților din sectorul medical o măsură benefică, fiind un semn de recunoaștere pentru efortul din perioada pandemiei. În ultima perioadă, guvernul lui Sunak se confruntă cu criză de capital electoral, însă, își menține o poziție fermă împotriva acțiunilor de protest și amenință cu adoptarea unor legi care să reducă marja de manevră a sindicatelor.