Infofinanciar > Lumea la zi > După Brexit, potopul! Afacerile din Marea Britanie ar duce-o din ce în ce mai prost
Lumea la zi

După Brexit, potopul! Afacerile din Marea Britanie ar duce-o din ce în ce mai prost

Brexit (Sursă foto: Bloomberg)
sursă foto: arhiva companiei

Panzer’s delicatessen din nord-vestul Londrei a pierdut 37 de furnizori din Uniunea Europeană de când Marea Britanie a părăsit piața unică a blocului în 2021. Iar proprietarul David Josephs se teme că și mai mulți vor renunța după ce Marea Britanie va introduce luna aceasta noi controale la frontieră.

Marea Britanie a votat să părăsească UE în 2016. Dar, atât de mare a fost sarcina de a ridica frontierele vamale, încât abia în acest an s-au stabilit noi reguli. Exportatorii din UE de carne refrigerată și congelată, pește, brânză, produse lactate și unele flori trebuie să prezinte certificate de calitate, semnate de un veterinar sau de un inspector autorizat.

Iar de data aceasta, nu puțini sunt cei care avertizează că începerea controalelor fizice, alături de taxe mai mari de la 30 aprilie, va restricționa varietatea și prospețimea alimentelor artizanale fine. cum ar fi mezelurile, brânza, pastele și uleiul de măsline, și că prețurile vor crește.

Afaceriștii înfruntă greutăți

„Găsim mici producători independenți care fac lucruri fabuloase pe care nu le-ai vedea neapărat în afara regiunii lor. Și îi aducem în Londra, dar devine din ce în ce mai greu. Pentru că unii dintre ei nu vor să se ocupe de hârtii”, a declarat Patricia Michelson, proprietara retailerului și angrosistului La Fromagerie.

Noile obstacole riscă să distrugă diversitatea alimentelor și băuturilor din Marea Britanie. Asta a declarat John Farrand, directorul general al Guild of Fine Food, care reprezintă 12.000 de întreprinderi alimentare independente. „Doar cei mai mari procesatori și comercianți cu amănuntul vor fi capabili să facă față acestei birocrații și amplorii acestor controale”, a spus el.

Guvernul spune că noile controale vor ajuta la prevenirea intrării bolilor și dăunătorilor în Marea Britanie. De asemenea, acesta spune că va egaliza condițiile de concurență pentru exportatorii britanici. În 2021, UE și-a aplicat imediat normele. Ceea ce a dus la întârzieri în porturi și i-a determinat pe unii exportatori britanici să nu mai vândă în bloc, cel puțin inițial.

După Brexit, potopul

Proprietarul Delicatessen Josephs, care vinde produse din peste 80 de țări și aprovizionează aproape 200 de restaurante, spune că Brexit a fost un dezastru pentru afacerea sa. „Guvernul spune că nu va exista nicio perturbare. Garantez că va fi”, a spus el. „Avem deja unii furnizori de carne care spun că ar trebui să renegociem dacă este sau nu viabil din punct de vedere economic să aprovizioneze Marea Britanie”.

Nick Carlucci, directorul de vânzări al vânzătorului de produse alimentare italiene Tenuta Marmorelle, a declarat că modificările din ianuarie au crescut costurile. Dar au și prelungit cu o săptămână termenele de livrare pentru unele bunuri. El importă ulei de măsline de la ferma deținută de familia sa din Puglia, brânză burrata și mozzarella de bivoliță, oțet balsamic, carne feliată, paste, antipasti și panettone.

El a declarat că importul unui singur palet de cinci sau mai multe felii diferite de carne feliată îl va costa, începând cu 30 aprilie, cu 432 de lire sterline mai mult decât înainte de Brexit. Dintre care 120 de lire pentru un certificat veterinar. Și 195 de lire vor costa pentru taxele și tarifele pe care guvernul le-a introdus pentru a acoperi costurile noului său sistem, prezintă Reuters.