Lumea la zi

BREAKING NEWS! Ursula von der Leyen îi acordă Maiei Sandu „întrega susținere a UE” și un nou pachet de ajutoare pentru stabilitate energetică

BREAKING NEWS! Ursula von der Leyen îi acordă Maiei Sandu „întrega susținere a UE” și un nou pachet de ajutoare pentru stabilitate energetică

Ursula von der Leyen a ajuns miercuri la Chișinău, iar în dimineața zilei de joi, 11 noiembrie, a susținut alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o conferință de presă. Președintele Comisiei Europene a anunțat un nou ajutor energetic pentru Moldova, pentru a putea trece cu bine iarna și pentru a cumpăra gaz. Este vorba despre un pachet de 250 de milioane de euro, cât și susținere prin intermediul conferinței „Moldova Support Platform”, care va avea loc pe data de 21 noiembrie la Paris.

„Vă rog să știți, solidaritatea europeană cu Moldova este de neclintit. Așa cum și poporul moldovean au arătat sprijin neclintit către refugiații ucraineni. V-ați deschis brațele și ușile către oamenii care au fugit din calea războiului. Aproape 600.000 de refugiați ucraineni au trecut prin țara voastră și aproape 80.000 au rămas în Moldova.

Moldova își arată din nou atașamentul către valorile care stau în inima Uniunii Europene. O țară mică, dar cu o inimă foarte, foarte mare. Sunt foarte mulțumită că Moldova este țară candidat la Uniunea Europeană, o meritați! Este o recunoaștere clară a drumului și reformelor pro europene ale Moldovei. Este mult mai impresionant când luăm în considerare și circumstanțele extrem de provocatoare pe care țara voastră le înfruntă din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Vă suntem alături în acest proces.

Ajutoarele către Moldova vor depăși un miliard de euro

Ursula von der Leyen în timpul conferinței de presă de la Chișinău

Ursula von der Leyen în timpul conferinței de presă de la Chișinău

Dragă Maia, de când a avut loc invazia Rusiei în Ucraina am fost parteneri foarte apropiați, am avut foarte multe întâlniri și telefoane, iar doar în ultimul an Uniunea Europeană a acordat peste 840 de milioane de euro în împrumuturi și granturi Moldovei. Acum Moldova se confruntă cu o criză acută a energiei, legată atât de furnizarea de gaze naturale și electricitate, cât și de accesibilitatea la gaz și electricitate.

Facem tot ceea ce putem pentru a vă ajuta să treceți de această criză. Avem un nou pachet de ajutor de energie și gaz pentru Republica Moldova. În primul rând punem la dispoziție 200 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova în a-și rezolva problemele legate de aprovizionarea cu gaz. 100 de milioane de euro în granturi și 100 de milioane de euro în împrumuturi. Banii vor fi disponibili din ianuarie 2023. În al doilea rând, vom acorda alți 50 de milioane de euro pentru suport bugetar în Moldova. Este un ajutor pentru cei mai vulnerabili. În ultimul rând, lucrăm de aproape cu donatorii pentru a găsi suport adițional pentru Moldova prin Moldova Support Platform, care se va întâlni pe data de 21 noiembrie la Paris.

Moldova primește susținerea Bruxellului în criza energetică

În acest context, Comisia lucrează alături de secretariatul comunității energetice pentru a pune la cale o schemă de ajutor prin care donatorii vor putea susține Moldova pentru achiziții de energie.  Uitându-ne la aceste măsuri combinate, Moldova va primi ajutor trecând prin iarnă.

Moldova nu este doar vecinul nostru, partenerul nostru și un prieten apropiat, este desigur și un candidat pentru statutul de membru în Uniunea Europeană. Este parte din familia noastră europeană, iar familia trebuie să fie unită când vremurile devin mai grele și dificle. Din acest motiv sunt astăzi aici, dragă Maia!”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Maia Sandu a susținut că Gazprom a tăiat exporturile de gaz cu 50% fără nicio „explicație plauzibilă”, motiv pentru care crede „că este o decizie politică, nu una comercială”. Moldova a continuat să-și plătească gazul, chiar dacă prețul a fost extrem de ridicat, spunea Maia Sandu, care a vorbit și despre grupările criminale și extremiste din țară care se folosesc de crizele suprapuse împotriva autorităților alese democratic.

Ursula von der Leyen: „Moldova este o țară care cu curaj și determinare apără democrația și valorile noastre comune. Este în interesul nostru să vă susținem și rămânem lângă voi și o vom face în continuare, pentru că suntem foarte impresionați de cât de determinați sunteți. Apărați democrația, apărați pacea și respectarea dreptului internațional”.

Președintele Comisiei Europene a spus că UE va împărți din resursele energetice pe care le are cu Moldova în contextul în care Ucraina a anunțat că nu va mai exporta energie deloc. „Cei 200 de milioane de dolari sunt pentru a diversifica drumurile către alte alternative de gaz, iar cei 50 de milioane de euro ar putea ajuta oamenii și afacerile vulnerabile”.