Info

Brazii de Crăciun nu au scăpat de scumpirile din România! Ce prețuri pot avea pomii de Sărbători

brazi craciun sursa: ImpactFM
sursa: ImpactFM

Românii au început cumpărăturile pentru brazii de Crăciun, dar și pentru decorațiunile care vor umple casele în următoarea perioadă. Tot mai mulți optează pentru brazi artificiali, care ajung să coste mai puțin, în contextul în care cei naturali pot depăși 600 de lei.

La rafturile magazinelor sau în piețe deja au apărut brazi cu mai multe tipuri de oferte. Romsilva a trimis spre vânzare în jur de 31.000 de pomi pentru Crăciun în 2022. Prețurile pornesc de la 15 lei pentru molizi și de la 35 pentru brazi, dar aceste sume sunt valabile doar pentru pomii de dimensiuni mai mici de jumătate de metru.

Dacă românii cumpără brazi în ghivece, vor scoate din buzunar mai mult decât în cazul unui pom în suport. Brazii cu o înălțime de un metru și jumătate au un preț minim de 150 de lei. Un pom care atinge o înălțime de 240 de centrimetri poate ajunge să coste în jur de 670 de lei.

Prețul unui brad artifical de 90 de centrimetri se poate ridica până la suma de 40 de lei, însă cu cât pomul este mai înalt și are mai multe crengi, cu atât este și mai mare costul.

Recomandări din partea specialiștilor

Florean Băncilă, inginer Ocolul Silvic Brăneşti a oferit câteva informații cu privire la îngrijirea potrivită a brazilor de Crăciun, conform sursei antena3.ro.

„Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald mai mult decât este specific perioada sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură: calorifere, sobă. Trebuie să stea la lumină, să nu fie în spaţiu cu lumină puţină şi pământul din ghiveci să fie păstrat bine”, a precizat Florean Băncilă.

Magazinele au suficiente oferte și pentru cei care vor opta pentru achiziționarea unor brazi artificiali. Totuși, cumpărătorii vor remarca diferențe de preț în funcție de tip, densitate și de înălțime.

Și americanii vor avea brazi mai scumpi

La fel ca majoritatea bunurilor de consum afectate de creșterea ratei inflației din America, pomii naturali de Crăciun din Carolina de Nord ar putea fi mai scumpi în acest an.  Jeff Owen, specialist în silvicultură, a declarat pentru publicația NC State că pomii de Crăciun crescuți în Carolina de Nord vor costa probabil cu 10-15% mai mult decât anul trecut, prețurile de consum variind între 65 și 250 de dolari, în funcție de mărimea pomului și de locul de vânzare cu amănuntul.

„Eticheta de preț poate fi mai mare pentru că a fost corectată pentru inflație, dar este aceeași valoare de bază ca cea de acum câteva decenii. Cred că este incredibil că industria a reușit să mențină prețurile atât de scăzute”, a spus Owen.

Inflația a crescut vertiginos de un an și jumătate încoace. În octombrie, ultima lună pentru care sunt disponibile date, indicele prețurilor de consum a crescut cu 7,7% față de aceeași perioadă a anului trecut – și cu 0,4% față de luna septembrie a acestui an.