Info

Unde se pot găsi cei mai ieftini brazi de Căciun? Oferte și de sub 30 de lei bucata

brazi craciun sursa: ImpactFM
sursa: ImpactFM

Anul acesta, românii vor putea achiziționa bradul de Crăciun la un preț rezonabil, iar cei care economisesc în această perioadă vor putea cumpăra un copăcel chiar și cu doar 25 de lei.

Cei mai ieftini brazi pentru Crăciun vor fi cei din pepinierele Romsilva, care se vând în medie la un preț de 35 de lei bucata, însă pot fi găsiți și mai ieftini de atât.

În hipermarketuri, prețurile la brazi pot ajunge până la 400 de lei bucata, iar pentru unul de mărimi mai mari, doritorii vor trebui să facă o comandă specială. Un hipermarket din Brașov a scos deja la vânzare brazii de Crăciun. Cei naturali sunt puși la vânzare la prețuri cuprinse între 46 și 380 de lei, în funcție de înălțimea acestora. Specialiștii recomandă ca brazii de Crăciun să fie montați într-o cameră care să nu depășească temperatura de 21 de grade, pentru ca mirosul de brad să persiste cât mai mult timp.

Doritorii care țin la protejarea pădurilor au opțiunea de a achiziționa un brad artificial, al căror prețuri duc în medie la peste 1.000 de lei. Aceștia pot avea și aspectul de „brad nins”, însă prețul acestora duce în jurul a 1.300 de lei, și au în medie o înălțime de 2 metri, informează ȘtitileProTv.

În județul Covasna, brazii naturali costă între 85 și 185 de lei, la o pepinieră privată. Se pot achiziționa și cei care vin în ghiveci, care costă între 250 și 3.000 de lei.

Ce tip de brazi sunt cei mai căutați în sezonul Crăciunului

Cei mai căutați brazi par a fi cei argintii, dar care necesită îngrijire abundentă. Aceștia trebuie plantați în grădină pentru a rezista, deoarece sunt obținuți prin altoire și tundere repetată a crengilor. „Este foarte spectaculos, când este micuț este mai răruț, dar se îndesește prin tundere”, înștințează un director ale unei pepiniere de brazi, Daniel Szabo.

Pentru brazii în ghiveci, pepiniera oferă clienților o garanție de plantare valabilă până în primăvara anului următor. Astfel, dacă bradul se ofilește, acesta poate fi înlocuit gratuit cu unul nou.

Momentan, direcțiile silvice din România fac socoteli cu privire la numărul de brazi pe care trebuie să-i defrișeze pentru iarna anului acestuia: numărul de brazi care pot valorifica din pepiniere și numărul acestora care trebuie să urmeze să fie tăiați. Silvicultorii din Dâmbovița au hotărât să taie doar 500 de brazi, cu înălțimi cuprinse între 70 și 300 de centimetri.  Prețurile pepinieriilor pornesc de la 25 și 35 de lei bucata. Brazii mai înalți, de peste 3 metri înălțime, vor fi tăiați doar la comandă, cu un număr limitat de aplicări, stabilită de fiecare direcție silvică în parte.