Lumea la zi

Boris Johnson pregătește o reîntoarcere în funcție! Care sunt susținătorii săi din Marea Britanie

Boris Johnson - sursa foto - alephnews.ro
sursa foto: alephnews.ro

Organizația Conservatoare Democrată, condusă de Peter Cruddas, redeschide războiul conservator din Marea Britanie. Vechii aliați ai lui Boris Johnson au decis să facă presiuni pentru revenirea acestuia la putere, urmând o strategie similară celei care l-a adus pe Jeremy Corbyn la putere ca lider laburist, grație sprijinului popular.  

Momentul conservator a fost botezat Organizația Democrată Conservatoare (CDO) și este condus de fostul trezorier al partidului Peter Cruddas, ridicat în Camera Lorzilor chiar de Johnson în 2020. 

Patel și Dorries s-au declarat susținătoare ale organizației 

Potrivit The Guardian, noul curent conservator are ca vicepreședinte un alt lord, Stephen Greenhalgh, care a fost viceprimar al Londrei în timpul mandatului lui Johnson. Fostul ministru de interne Priti Patel și fostul secretar de stat pentru cultură Nadine Dorries, ambele defenestrate de Rishi Sunak, premierul actual al Marii Britanii, și-au acordat sprijinul noii organizații, care își propune să redefinească regulile după care funcționează partidul și să redeschidă, în acest proces, războiul interminabil al conservatorilor. „Bazele noastre sunt inima și sufletul partidului nostru”, a scris chiar Patel în sprijinul campaniei. 

CDO își propune să reînvie sloganul „Take back control”, de data aceasta pentru a revendica capacitatea bazei de a controla partidul împotriva aparatului care a permis alegerea lui Rishi Sunak ca lider conservator cu votul deputaților, dar fără sprijinul celor 172.000 de militanți (aceiași care, cu două luni înainte, au ales-o pe Liz Truss și i-au adus un mandat dezastruos de 45 de zile). 

Chiar și înainte de a se încheia primele 100 de zile în Downing Street, Sunak a devenit ținta principală a aliaților lui Johnson, precum Nadine Dorries, care l-a acuzat pe premier că „a aruncat pe apa sâmbetei trei ani de politici progresiste ale guvernelor conservatoare”. Presa conservatoare, în frunte cu The Daily Mail, începe să pună în mod deschis sub semnul întrebării crezul economic al lui Sunak și trecerea sa spre centru politic. „Johnson s-ar putea întoarce dacă Sunak nu arată că are o viziune pentru viitor”, avertizează editorialista ziarului, Anne McElvoy, care se face ecoul nemulțumirilor în creștere. 

Johnson declarase de mult că va reveni în funcție 

Johnson a amenințat deja că se va întoarce după fiascoul succesoarei sale Liz Truss, dar a decis să nu-i țină piept lui Sunak din cauza presiunii exercitate de proprii săi deputați. „Sunt sigur că Cincinnatus se va întoarce pe Downing Street la un moment dat în acest an”, prezice lordul Stephen Greenhalgh. Vestea ipoteticei reîntoarceri a lui Johnson a stârnit însă îngrijorări în rândul propriilor săi parlamentari. „Dumnezeu să ne ajute”, a proclamat fostul său ministru pentru Brexit, David Davis. 

Alții au pus direct sub semnul întrebării dosarul nașului lui Boris, fostul bancher Peter Cruddas, care a fost nevoit să demisioneze din funcția de trezorier al Partidului Conservator în 2012, atunci când The Sunday Times a dezvăluit că a plătit facturi, de la 120.000 și până la la 280.000 de euro, pentru a-și asigura „accesul direct” la David Cameron, scrie El Mundo.