Lumea la zi

Bonusuri de 2000 de euro din ianuarie 2023! Cine vor fi beneficiarii?

Euro, Sursă foto: CEC Bank
Sursă foto: CEC Bank

În Austria, mai multe familii pot primi ajutor financiar suplimentar din luna ianuarie a anului 2023. Reforma fiscală eco-socială a majorat bonusul familial de 1750 de euro de copil pe an la suma de 2000 de euro. În anii anteriori, prima era de maxim 1500 de euro pe an pentru copiii care nu aveau vârsta de peste 18 ani.

Familiile care au copii resimt foarte mult creșterea inflației din Austria. Din luna ianuarie, acestea vor beneficia de un sprijin financiar din partea statului. Prin creșterea alocației familiale, a primei de familie și a deducerii pentru copii, austriecii vor primi până la 625 de euro suplimentar anual, pentru fiecare copil.

Mai multe măsuri au fost puse deja în aplicare, dovadă fiind creșterea alocației familiale în luna august. Creșterea prețurilor poate fi remediată și ea prin plățile unice pe termen lung. În acest sens, din luna ianuarie a anului viitor, vor intra în vigoare măsuri suplimentare. Acestea ar trebui să presupună sume de până la 625 de euro pentru ajutor suplimentar pentru fiecare copil, anual.

Dacă angajatorii austrieci iau în considerare primele lunare de familie în cadrul contabilității salariilor, suma a fost deja rulată până la 30 septembrie, retroactiv, pentru întregul an calendaristic 2022. Celelalte persoane îndreptățite pot solicita o scutire de la impozit în cadrul egalizării acestuia din salariile pentru 2023, pentru întregul an 2022.

Ce arată cifrele?

Pentru copiii mai mici de 18 ani, prima de familie va ajunge în viitor până la 2000 de euro pe an. Cei care au peste 18 ani vor primi 600 de euro, comparativ cu suma actuală de 575 de euro.

Creșterea alocației familiale în 2023 vine pe fondul deciziei de valorificare a prestațiilor sociale. Spre exemplu, un copil cu vârsta de 10 ani sau mai mare va primi cu peste 7 euro mai mult lunar, începând din 2023. Rezultă o creștere anuală de 88,92 euro. În cazul în care există mai mult de un copil, se deduce o alocație mai mare pentru frați și surori, după cum precizează romaniatv.net.

Deducerea pentru copii va fi majorată cu suma de 3,06 euro. La ora actuală, aceasta ajunge la 58,40 euro și va crește până la 61,46 euro din anul 2023. Concret, se presupune că alocația familială, cea pentru îngrijirea copilului sau alte costuri ce implică cadrul familial vor crește anual cu valoarea inflației.

Bonus pentru timpul petrecut în familie

Bonusul pentru timpul petrecut în familie pentru tații care au grijă de copil după naștere („Papamonat”) ajunge în momentul actual la 22,60 de euro pe zi. El se aplică la nivelul oricărei alocații ulterioare pentru îngrijirea copilului. Sporul pentru timpul petrecut în familie va crește la 23,78 de euro din ianuarie 2023.

Pentru familiile defavorizate financiar, alocația suplimentară pentru copii va crește de la 250 de euro în prezent la 550 de euro pentru anul calendaristic 2022. Acest lucru va fi un pas înapoi pentru cei care au obținut venituri active impozabile timp de minim 30 de zile pe an. Suplimentar, aceștia trebuie să aibă dreptul la deducerea pentru părinți singuri și pentru persoanele cu un venit unic (AEAB și AVAB), transmit publicațiile austriece.