Infofinanciar > Lumea la zi > Bolsonaro, la un pas să piardă puterea! Brazilienii își aleg azi președintele
Lumea la zi

Bolsonaro, la un pas să piardă puterea! Brazilienii își aleg azi președintele

bolsonaro da silva sursa foto the new york times
bolsonaro și da silva sursa foto the new york times

Astăzi au loc alegerile prezidențiale în Brazilia, într-o cursă strânsă dintre fostul președinte de stânga, Luiz da Silva și Jair Bolsonaro, reprezentat al dreptei populiste. Străzile din Sao Paolo sunt pline de manifestanți care așteaptă rezultatele celor mai polarizate alegeri ale Braziliei din ultimii ani.

Peste 120 de milioane de brazilieni vor vota astăzi,  în cadrul unor alegeri extrem de strânse, care vor determina cursul cele mai mari țări din America de Sud pentru următorii patru ani.  Cu deschiderea urnelor la ora 8.00, cursa îi pune în opoziție pe președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro și pe inamicul său politic, fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva. Mai există alți nouă candidați, dar sprijinul lor pălește în fața celui pentru Bolsonaro și da Silva.

Balanța înclina în favoare lui da Silva

Sondajele de opinie recente i-au acordat lui da Silva un avans incontestabil – ultimul sondaj Datafolha publicat sâmbătă a arătat că 50% dintre respondenții care intenționează să voteze pentru un candidat au declarat că vor vota pentru da Silva, față de 36% pentru Bolsonaro. Sondajul a intervievat 12.800 de persoane, cu o marjă de eroare de plus sau minus două puncte procentuale.

„Nu pot fi decât optimist. Mai este foarte puțin până la atingerea a 50% plus un vot”, a declarat da Silva, potrivit Reuters.

Dacă niciunul dintre cei 11 candidați prezidențiali nu obține mai mult de 50% din voturile valide, cei doi favoriți – da Silva și Bolsonaro – vor merge la un al doilea tur de scrutin pe 30 octombrie.

Există o șansă ca da Silva să câștige în primul tur, fără a fi nevoie de un al doilea tur pe 30 octombrie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, el ar avea nevoie de peste 50% din voturile valide, care exclud voturile anulate. Brazilia are peste 150 de milioane de alegători cu drept de vot, iar votul este obligatoriu, însă rata de abținere poate ajunge până la 20%.

Câștigătorul ar putea fi anunțat la câteva ore după închiderea secțiilor de votare, la ora 17.00, ora Braziliei, ora 23:00, ora României, arată HotNews.

Ambii candidați au un istoric controversat

Administrația lui Bolsonaro s-a confruntat cu o serie de probleme și a fost criticat la scară internațională pentru modul în care a gestionat pandemia Covid-19 și  cea mai gravă defrișare a pădurii amazoniene din ultimii 15 ani.

Pe de altă parte, acesta și-a construit o bază devotată prin apărarea valorilor tradiționale ale familiei, respingând corectitudinea politică și prezentându-se ca protejând națiunea de politicile de stânga care încalcă libertățile personale și produc turbulențe economice.

Țara se confruntă cu o criză profundă, 33 de milioane de brazilieni suferind de foame, în ciuda creșterii ajutoarelor sociale. La fel ca mai mulți dintre vecinii săi din America Latină care se confruntă cu o inflație ridicată și cu un număr mare de persoane excluse de pe piața formală a muncii, Brazilia ia în considerare o schimbare spre stânga politică.

Da Silva, în vârstă de 76 de ani, este apreciat pentru crearea unui amplu program de asistență socială în timpul mandatului său din 2003-2010, care a ajutat la ridicarea a zeci de milioane de oameni în clasa de mijloc, dar este și amintit și pentru implicarea administrației sale în vaste scandaluri de corupție. Fostul președinte a fost condamnat la 19 luni de închisoare în urma acuzațiilor, excluzându-l din cursa prezidențială din 2018, unde sondajele îl indicau ca fiind în frunte împotriva lui Bolsonaro. Ulterior, Curtea Supremă a anulat condamnările lui da Silva pe motiv că judecătorul a fost părtinitor și a colaborat cu procurorii.