Info

Bolile infecțioase cu cel mai mare grad la mortalității. Care sunt cele mai periculoase infecții

boli infectioase sursa foto clinicamedizin
boli infectioase sursa foto clinicamedizin

Bolile infecțioase sunt cauzate de organisme patogene, cum ar fi bacteriile, virușii, paraziții și ciupercile. Uneori, răspândirea lor duce la pandemii care distrug lumea, cum ar fi ciuma bubonică din secolul al XIV-lea, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în Europa, sau gripa spaniolă din 1918, care a infectat un sfert din populația lumii.

Pentru a evita dezvoltarea acestor boli este foarte importată atât prevenția cât și monitorizarea atentă a stării de sănătate.

Tuberculoza estea cea mai mortală boală infecțioasă

Chiar dacă este vindecabilă și prevenibilă, este în continuare principala cauză de deces cauzată de o boală infecțioasă.  Aceasta se află în primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Tuberculoza este cauzată de o bacterie care se răspândește de la o persoană la alta prin aer, prin tuse sau strănut. Poate fi tratată cu antibiotice, dar atunci când aceste medicamente nu sunt utilizate corespunzător sau sunt gestionate greșit, poate apărea tuberculoza multidrog-rezistentă care este extrem de rezistentă la medicamente. Tratamentul pentru aceste tulpini este îndelungat și costisitor, iar OMS afirmă că tuberculoza multidrog-rezistentă reprezintă o criză de sănătate publică – în 2016, aproape 500.000 de persoane din întreaga lume au dezvoltat-o.

Rujeola are consecințe grave în lipsa vaccinului

Rujeola este o boală gravă, foarte contagioasă, cauzată de un virus și transmisă prin tuse, strănut și contact apropiat. Poate supraviețui timp de două ore în aer și este atât de contagioasă încât până la 90% dintre persoanele care se află în jurul unei persoane infectate vor contracta boala, dacă nu sunt deja imunizate. Un vaccin sigur și eficient este administrat unui număr mare de copii din lume în primul an de viață.

Dar în țările în curs de dezvoltare, în special în Africa și Asia, este încă letală. Mai mult de 95% dintre decesele cauzate de rujeolă  au loc în țări cu venituri mici pe cap de locuitor și cu o infrastructură de sănătate precară. Iar epidemiile sunt deosebit de devastatoare în locurile care au suferit un conflict sau un dezastru natural.

 Malaria este provocată de țânțari

Istoria a demonstrat că malaria poate fi gestionată eficient. Aceasta a fost răspândită în Europa de Vest și în SUA, dar a fost eradicată până la mijlocul anilor 1930 și, respectiv, 1951. Cu toate acestea, în 2018, se estimează că au existat 228 de milioane de cazuri pe glob, cu 405.000 de decese – cele mai multe dintre acestea (94%) au avut loc în regiunea Africa a OMS, copiii sub 5 ani reprezentând cel mai vulnerabil grup.

Cu toate acestea, decesele cauzate de malarie s-au redus la jumătate din anul 2000, potrivit Fundației Bill & Melinda Gates. Dar o specie de țânțar – Anopheline – dezvoltă rezistență la insecticide, în timp ce parazitul pe care îl transmite țânțarul începe, de asemenea, să reziste la medicamente cheie. Controlul vectorilor (plase tratate cu insecticid și pulverizare reziduală în interior) este o apărare vitală de primă linie, dar, pe măsură ce rata de reducere a mortalității încetinește, în prezent se pune accentul pe găsirea unor modalități noi și inovatoare de eradicare a bolii, cum ar fi utilizarea datelor epidemiologice pentru planificare și analiză.

Banala gripă poate fi letală

La fel cum iarna sosește în fiecare an, la fel și un aflux de gripă.  Pentru majoritatea oamenilor, rezultatul este câteva zile neplăcute la pat. Dar pentru cei din grupurile cu risc ridicat – cum ar fi femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau persoanele cu afecțiuni cronice – poate fi fatală.

OMS estimează că între 3 și 5 milioane de persoane pe an contractează gripă severă la nivel mondial, iar până la 650.000 de persoane mor. Acest lucru poate supune sistemele de sănătate la o presiune imensă în timpul perioadelor de vârf de infecție (lucrătorii din domeniul sănătății prezintă un risc sporit de a contracta boala) și are un efect economic în lanț, deoarece școlile și locurile de muncă trebuie să facă față absențelor elevilor și personalului.

Boala diareică este una dintre principalele cauze a decesului infantil

Holera și dizenteria pot suna ca niște ucigași din secolul al XIX-lea, dar, din păcate, realitatea este foarte diferită. Bolile diareice ucid aproximativ 525.000 de copii sub 5 ani în fiecare an – de fapt, este a doua cauză de deces la copiii mici, după infecțiile respiratorii acute. De obicei, este cauzată de o infecție a tractului intestinal – bacteriană, virală sau parazitară – și este adesea cauzată de o igienă precară (fiind transmisă de la o persoană la alta) sau de alimente sau apă contaminate – care afectează în special cele mai sărace regiuni ale lumii. Potrivit OMS, 780 de milioane de persoane din întreaga lume nu au acces la apă potabilă curată, iar 2,5 miliarde de persoane nu dispun de instalații sanitare decente.