Info

Bode: Guvernul are în vederea reducerea accizei la carburanți

Lucian Bode sursa foto Romania TV
Sursa foto: Romania TV

Lucian Bode, ministrul de Interne și secretarul general al PNL a făcut declarații despre propunerile înainte de PSD referitoare la schimbările Codului Fiscal. Au avut loc mai multe ședințe ale Coaliției, însă acestea au rămas la nivel de discuții.

„Tot ceea ce vrem să aplicăm de la 1 ianuarie 2023 va fi prezentat public până cel târziu la 1 iulie”, a spus el. A arătat că este posibil ca Guvernul să ia în calcul o decizie privind reducerea accizei la carburanţi, scrie News.ro.

Decizii la nivel de discuție

Ministrul a continuat spunând că au avut loc mai multe ședințe ale Coaliției pe această temă a schimbărilor.

„Suntem la nivelul de discuţii. Am agreat de la începutul acestor discuţii, unu, nicio taxă nouă în 2022, doi, venim cu un set de măsuri prin care luam anumite decizii pe ajutor, stimulare, anumite deduceri pentru cetăţeni şi pentru agenţii economici. Şi tot ceea ce vrem să aplicăm de la 1 ianuarie 2023 va fi prezentat public până cel târziu la 1 iulie 2022. Aşadar, discuţiile continuă, orice chestiune de genul taxă de solidaritate, modificare cotă unică, sunt doar discuţii, concluziile le veţi vedea, că vor fi prezentate public de către premier, preşedintele PSD şi preşedintele UDMR.”

Cea mai bună și cea mai la îndemână soluție este creșterea gradului de absorție a fondurilor europene și creșterea unei mai bune colectări.

„Ştiţi foarte bine că ANAF are un plan de creştere a nivelului colectării cu 2 miliarde, în fiecare lună”, a arătat Bode.

Referitor la creșterea prețurilor la carburant, Lucian Bode a spus că acest lucru se datorează războiul purtat la granițele țării dintre Ucraina și Rusia. eP aceeași scară se situează și creșterea inflației și a prețurilor la energie.

„Nu exclud ca la un moment dat Guvernul să spună, apropo de ce se discută în spaţiul public, de acciză, nu exclud acest lucru, reducerea accizei. Sunt lucruri la care ne uităm şi cum ne-am uitat în luna mai, am sprijinit o bună parte din beneficiari”, a precizat Bode.

Prețurile sunt într-o continuă creștere 

De la începutul lunii iunie, prețurile au crescut în șase rânduri.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia pentru rafinăria de la Brazi, de mai multă vreme.

Prețurile produselor petroliere, inclusiv carburantii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piața liberă în funcție de cerere și oferta, depinzând de mai mulți factori variabili, precum evoluția prețului țițeiului pe piața internațională; evoluția prețurilor externe ale carburanților; evoluția cursului de schimb leu/dolar; calendarul de armonizare cu Uniunea Europeană a accizelor pentru produsele petroliere.