Infofinanciar > Info > OPEC are estimări din ce în ce mai îngrijorătoare privind cererea de petrol. Economia mondială de află într-o perioadă incertă
Info

OPEC are estimări din ce în ce mai îngrijorătoare privind cererea de petrol. Economia mondială de află într-o perioadă incertă

opec sursa foto adevarul.v1
sursa foto adevarul.v1

Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a transmis luni estimări îngrijorătoare pentru cererea globală de petrol în anul 2022. Pentru a cincea oară din luna aprilie, OPEC a înregistrat o scădere și pentru previziunile anului 2023, menționând provocările economice în creștere, și mai ales inflația ridicată, alături de majorarea dobânzilor.

Potrivit datelor statistice din raportul lunar al OPEC, cererea de petrol în 2023 așteaptă o creștere de 2,24 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 100.000 bpd faţă de anterioara prognoza.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este o organizație internațională alcătuită din Algeria, Angola, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Gabon, Guineea Ecuatorială, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Republica Congo și Venezuela. Formarea OPEC a marcat un punct important în ceea ce privește suveranitatea națională asupra resurselor naturale, iar deciziile organizației au ajuns să joace un rol important pe piața mondială a petrolului și în relațiile internaționale. Efectul poate fi deosebit de puternic atunci când războaiele sau tulburările civile duc la întreruperi prelungite ale aprovizionării

Poziția OPEC

OPEC a transmis că intrarea Europei în perioada incertitudinilor economice va lăsa urme și în industria de petrol.

„Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudini semnificative şi dificultăţi sporite, în trimestrul patru din 2022. Riscurile de evoluţie negative sunt cauzate de inflaţia ridicată, înăsprirea politicii monetare de către marile bănci centrale, nivelul ridicat al datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea pieţei forţei de muncă şi perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare”, anunță Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol, conform digi24.ro.

Aceste statistici au fost înregistrate în ultimul raport dinaintea reuniunii din 4 decembrie, unde se va stabili politica Grupului OPEC+, format din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, menționează Agerpres.

Grupul OPEC+

Pe 5 octombrie, grupul OPEC+ s-a decis cu privire la cea mai mare reducere a producției de petrol de la perioada de pandemie din 2020, reducând aprovizionarea într-un moment în care piața este sub tensiune, în ciuda presiunilor din partea SUA și a altor țări de a crește producția. La o întâlnire de la Viena, reprezentanții a 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a 10 state partenere sub auspiciile OPEC+ au convenit să reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd) din noiembrie pentru a susține creșterea prețurilor.

OPEC nu are previziuni tocmai fericite pentru anul 2023 și așteaptă o creștere a cererii de petrol cu 2,24 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.
Deși toate pronosticurile indică evoluții negative, putem vorbi și despre un potențial în creștere.
„Acesta ar putea veni din mai multe surse. În special, inflaţia ar putea fi afectată pozitiv de orice soluţionare a situaţiei geopolitice din Europa de Est, permiţând o reducere a înăspririi politicii monetare”, anunță Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol.