Infofinanciar > Lumea la zi > Bitcoin a coborât sub 20.000 de dolari! Peste 70 de miliarde de dolari au dispărut din piața cripto în doar 24 de ore
Lumea la zi

Bitcoin a coborât sub 20.000 de dolari! Peste 70 de miliarde de dolari au dispărut din piața cripto în doar 24 de ore

Bitcoin
Sursă foto: Profit

Vineri, Bitcoin a scăzut pentru scurt timp cu 8%, ajungând sub 20.000 de dolari, atingând un minim al ultimelor aproape două luni, după o vânzare de pe piața bursieră din SUA și prăbușirea unui creditor axat pe cripto-monede.

Piața criptomonedelor a înregistrat o pierdere de peste 70 de miliarde de dolari din valoarea sa în decurs de 24 de ore. Ultima dată, Bitcoin s-a tranzacționat în scădere cu doar 2,7%, la 19.944,66 dolari, potrivit Coin Metrics. Ether a scăzut ultima dată cu 2,6%, la 1.414,21 dolari.

Vânzarea cripto a fost determinată de o serie de factori. Mișcarea prețurilor criptomonedelor este destul de strâns corelată cu piețele bursiere din SUA, în special cu piața tehnologică Nasdaq. Marți, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a indicat că ratele dobânzilor ar putea crește , și rămâne mai mari, decât se așteaptă. Creșterea ratelor dobânzilor din ultimul an a cântărit asupra activelor de risc, cum ar fi acțiunile și, în special, asupra criptomonedelor.

Îngrijorări bancare

„Există doar puține motive pentru a cumpăra bitcoin acum, deoarece piața este saturată de evoluții negative, nu doar în mod specific pentru industria criptografică, ci și pentru piața financiară în general”, a declarat Yuya Hasegawa, analist la firma japoneză de criptomonede Bitbank, pentru CNBC prin e-mail.

Un alt factor major care apasă asupra prețurilor cripto este prăbușirea Silvergate Capital, un important creditor al industriei cripto. Silvergate a declarat miercuri că își încheie operațiunile și își lichidează banca. Căderea Silvergate este un alt exemplu al modului în care prăbușirea marii burse de criptomonede FTX continuă să aibă un impact asupra industriei. FTX a fost un client important al Silvergate.

Prăbușirea băncii SVB

Separat, vineri dimineață, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor a închis Silicon Valley Bank și a preluat controlul asupra depozitelor sale, ceea ce face din aceasta cea mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară globală. Compania-mamă a băncii, SVB Financial, a declarat miercuri târziu că a vândut participații în valoare de 21 de miliarde de dolari, cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. SVB era o bancă importantă în domeniul start-up-urilor tehnologice.

Vânzarea activelor vine în contextul în care SVB se confruntă cu un mediu mai slab de finanțare a sectorului tehnologic, deoarece fondurile de capital de risc rămân prudente pe fondul unei situații macroeconomice mai slabe și al creșterii ratelor dobânzilor.

Atât Silvergate, cât și SVB și-au plasat banii în titluri de trezorerie americane, care și-au pierdut din valoare pe măsură ce Fed a crescut ratele. Aceste bănci au fost nevoite să vândă aceste obligațiuni în pierdere pentru a-și consolida poziția de capital.

„În general, sentimentul pare să fi devenit destul de pesimist, având în vedere o combinație de creșteri macro globale și ale ratelor dobânzilor, dar și expunerea pe care multe bănci o au probabil la titluri cu durată lungă”, a declarat Vijay Ayyar, vicepreședinte al dezvoltării corporative la crypto exchange Luno, pentru CNBC prin e-mail.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.