Infofinanciar > Lumea la zi > Binance iese din Rusia. Ce se va întâmpla cu acțiunile cu criptomonede
Lumea la zi

Binance iese din Rusia. Ce se va întâmpla cu acțiunile cu criptomonede

Binance Sursa foto Reuters
Sursa foto Arhiva companiei

Binance este cea mai mare bursă de criptomonede din lume. Aceasta iese din Rusia prin vânzarea afacerii sale din această țară unui loc de desfășurare care s-a lansat în urmă cu doar o zi. Binance a declarat miercuri că intenționează să înceteze toate serviciile de schimb și operațiunile comerciale din țară în următoarele luni. De asemenea, oficialii au spus că vor vinde activele pentru o sumă nedeclarată către CommEX.

După aceasta, nu va păstra nicio cotă de venit în curs de desfășurare din vânzare și nici nu va avea opțiuni de răscumpărare, „spre deosebire de tranzacții similare ale unor companii internaționale din Rusia”, a adăugat aceasta.

De ce pleacă Binance din Rusia

Măsura vine la două luni după ce bursa a negat informațiile din presă potrivit cărora ar fi ajutat clienții să mute din țară fonduri deținute în băncile rusești sancționate.

„Pe măsură ce privim spre viitor, recunoaștem că operarea în Rusia nu este compatibilă cu strategia de conformitate a Binance”, a declarat Noah Perlman, directorul de conformitate al grupului. Activul a fost cumpărat de CommEX, care a fost lansat marți. Site-ul său are puține detalii despre trecutul său. Spune că este susținut de un „VC [capital de risc] cripto de top” fără nume.

Bursele de criptomonede, precum Binance, au devenit principalul mijloc prin care sute de mii de ruși care au părăsit țara în urma invaziei Ucrainei. Mulți încă lucrează pentru companii rusești. De asemenea, aceștia închiriază proprietăți în această țară. În acest fel, ei pot transfera bani încoace și încolo. Multe bănci rusești au fost deconectate de la sistemele de plată internaționale.

Spre deosebire de unele platforme cu sediul în SUA, Binance a introdus doar un număr mic de restricții pentru clienții săi din Rusia. Printre acestea s-a aflat interzicerea tranzacțiilor directe de schimb de ruble cu dolari sau euro. În rest le permite să folosească liber bursa. În aprilie, firma a eliminat restricțiile privind limita de 10.000 de euro privind valoarea activelor pe care rușii le pot avea în conturile lor, impusă cu un an mai devreme.

Criptomonedele, salvarea rușilor

Changpeng Zhao este fondatorul Binance. Acesta a declarat că deținătorii monedei interne a bursei, BNB, „se vor bucura de o reducere de 25% a taxelor de tranzacționare” pe CommEX. Mutarea utilizatorilor ruși ai Binance la noul loc de tranzacționare va dura până la un an.

„Toate activele utilizatorilor ruși existenți sunt protejate în siguranță”, au declarat oficialii companiei Binance.

Natura opacă a cumpărătorului a aprins speculații în cadrul comunității criptografice rusești. Toți se întreabă cine ar putea fi în spatele acestuia, conform ft.com.

Binance rămâne cea mai mare bursă de criptomonede din lume. Chiar și în ciuda scăderii cotei de piață pe fondul investigațiilor de reglementare privind bursa și proprietarul acesteia.

Firma se confruntă cu procese din partea celor mai mari autorități de reglementare a piețelor din SUA. Aceștia susțin că a accesat în mod ilegal clienții din SUA. De asemenea, compania ar fi încălcat legile privind valorile mobiliare. A amestecat miliarde de dolari din banii clienților prin intermediul unei entități separate deținute de Zhao.

Firma a descris anterior un proces intentat de Commodity Futures Trading Commission ca fiind „neașteptat și dezamăgitor”. Aceasta s-a declarat dezamăgită și descurajată de un proces separat intentat de Securities and Exchange Commission. Filiala sa din SUA l-a numit „nefondat”, și s-a angajat să conteste procesele intentate de cele două autorități de reglementare.